Filmvisning i Hydroparken: Luftskipet "Norge"s flukt over Polhavet
27. september 2012

Nasjonalbiblioteket har restaurert den spektakulære dokumentarfilmen om Amundsen, Ellsworth og Nobiles luftskipsekspedisjon over Polhavet i1926. Den historiske begivenhetenkan gjenoppleves på stort lerret med nyskrevet musikk av den anerkjente stumfilmpianisten Stephen Horne på en utendørsvisning i Hydroparken i Oslo fredag kveld. Visningen er åpen for alle.

Ukjentfotograf, Ny-Ålesund, Svalbard 11.05.1926
Eier: Nasjonalbiblioteket

Tid: Fredag 7. september kl. 20.30
Sted: Hydroparken v/Solli plass i Oslo

Etter et dramatisk forsøk på å nå Nordpolen med sjøfly i 1925 fikk Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth kontakt med den italienske luftskipkonstruktøren Umberto Nobile. I 1926 flyr Nobile luftskipet «Norge» gjennom Europa til Norge og Svalbard. På Svalbard er Amundsen, Ellsworth og resten av mannskapet klare tilå fortsette ferden over polpunktet, samtidig som Richard E. Byrd ankommer Svalbard for å fly samme vei før Amundsen får tatt av med luftskipet. Filmen viser videre ferden med «Norge» over polpunktet til Teller i Alaska, der de lander etter å ha sluppet det norske, amerikanske og italienske flagget over polpunktet.

Utendørsvisningen markerer avslutningen på Nasjonalbibliotekets internasjonale filmkonferanse «Fra Grønland til Galapagos: Norske ekspedisjonsfilmer» ,som finner sted 6.–7. september.

Fredag 7. september lanserer dessuten Nasjonalbiblioteket filmen på dvd i samarbeid med Høgskolen i Lillehammer. Denne kan kjøpes på Nasjonalbiblioteket, Filmens Hus og fra www.nfi.no .

For mer informasjon/fotokontakt:
Informasjonsrådgiver/pressekontakt Nina Bræin 
nina.brain@nb.no tlf. 23 27 62 14,mobil: 951 50 912

 

Pressesom ønsker å delta på filmkonferansen kan også melde seg på til denne viapressekontakten.

Velkommen!

Samlingen Nettsidene