Fagseminar om Thorbjørn Egner: Egner fra alle vinkler – Hvorfor må krokodillen dø?
27. september 2012

Alle sider ved Thorbjørn Egners mangfoldige univers skal belyses når Norsk barnebokinstitutt og Nasjonalbiblioteket inviterer til en fordypning i vår folkekjære forfatter, illustratør, lesebokredaktør, teatermann og musikers virke. Hele ni fagpersoner skal gi sin fremstilling av kunstneren ut fra hvert sitt perspektiv i et av de mest omfattende Egner-seminarene gjennom tidene, torsdag 20. september i Nasjonalbiblioteket.

Det er ikke bare i Norge Thorbjørn Egner er blitt folkeeie. I Danmark er Egners verker, oversatt av blant andre den kjente danske dikteren Halfdan Rasmussen, blitt en del av den barnelitterære kanon. Lektor Nina Christensen ved Center for Børnelitteratur avslører hvordan palmevin og skatteforhold kommer inn i tekstene når de reiser sørover og hvorfor krokodillen må dø i den danske versjonen av Dyrene i Afrika.

På tross av Thorbjørn Egners uslitelige popularitet blant barn og foreldre, har ”Egners budskap” i årenes løp måttet tåle atskillig pepper. Var Egner en idyllmaker eller anarkist? Universitetslektor i filosofi, Øystein Sjaastad inviterer til et lystig filosofisk symposium hvor han blant annet går inn i de indre kampene som utspilles i Hakkebakkeskogen.

Hva har vi lært av Visen om Vesle Hoa? Høyskolelektor Tonje Vold gir oss et tilbakeblikk på debatten fra 2006 da en “negerkonge” og en “hottentott” ble hovedpersoner i et drama om rasisme og revisjoner i litteraturen.

Hva ledet Egner fram til tegnestilen hans? Illustratør Harald Nordberg vil se nærmere på Egner som tegner og illustratør, mens scenograf John-Kristian Alsaker og arkitekt Bjørn Egner vil ta for seg Egners scenografiske uttrykk. Professor Harald Bache-Wiig diskuterer samspillet mellom læringsverdi og kunstneriske uttrykk i Egners lesebøker, mens professor i musikk Jon-Roar Bjørkvold presenterer den musiske Egner.
Kurator Anne Kristin Lande vil ta oss med på en omvisning i Egner-utstillingen Dyr, folk og røvere. På Egners arbeidsbord med litterære kuriositeter fra Egners forfatterskap.
Tid: Torsdag 20. september kl. 09.15–15.15
Sted: Nasjonalbibliotekets auditorium, Henrik Ibsensgt. 110, Oslo
Last ned fullt program her (pdf)

For intervjuavtaler med innlederne ellerpåmelding til fagseminaret, ta kontakt med:
Informasjonsrådgiver Birgitte Eek, Norsk barnebokinstitutt, e-post: birgitte.eek@barnebokinstituttet.no , mobil: 41500 622
Informasjonsrådgiver Nina Bræin, Nasjonalbiblioteket, e-post: nina.brain@nb.no , tlf.: 23 27 62 14, mobil:951 50 912.

Samlingen Nettsidene