Camilla Colletts 200-årsdag feires med konferanse i Nasjonalbiblioteket
17. januar 2013

I anledning 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel arrangerer Nasjonalbiblioteket en konferanse for å belyse hennes litterære, kritiske og feministiske stemme fra ulike perspektiver. Blant foredragsholderne er Toril Moi, som snakker om Camilla Collett og kjærligheten, og Annegret Heitmann, som tar for seg Camilla Colletts usedvanlige bruk av sjangre. Konferansen overføres direkte på internett.

Camilla Colletts oppvekst som Nicolai Wergelands datter og det romantiske forholdet til Welhaven er utførlig beskrevet av en rekke biografer. På konferansen vil vi få vite mer om ekteskapet med Jonas Collett og hennes rotløse tilværelse på kontinentet etter at hun ble enke, oppløste familiehjemmet i Christiania og ble forfatter. Camilla Collett vil dessuten belyses som litteraturhistoriker og feministisk litteraturkritiker, vi blir gjort kjent med hennes religiøst begrunnede feminisme og følger Camilla Colletts blikk på seg selv.

I tillegg til Toril Moi og Annegret Heitmann vil Torill Steinfeld, Kristin Ørjasæter, Trond Haugen, Jens-Petter Kollhøj, Susanne Christensen, Tone Selboe og Marius Wulfsberg holde foredrag på konferansen.

– Interessen for Camilla Collett er svært stor, og konferansens foredragsholdere og program har vist seg å ha så sterk appell at den allerede er fulltegnet, sier informasjonsdirektør ved Nasjonalbiblioteket Ingjerd Skrede. – Vi er derfor svært glade for å kunne tilby dem som ikke har fått plass eller bor utenfor Oslo, å følge hele konferansen direkte på nb.no.

Konferansen finner sted på Camilla Colletts fødselsdag, 23. januar, og markerer startskuddet for Nasjonalbibliotekets feiring av henne i jubileumsåret.

Her finner du programmet for konferansen og informasjon om alle foredragsholderne:
Å bli en stemme. Konferanse om Camilla Colletts forfatterskap

Selv om konferansen er fulltegnet, har vi holdt av noen plasser til presse. Presse som ønsker å delta på konferansen eller gjøre intervjuer med foredragsholdere kan avtale dette med pressekontakt Nina Bræin.

Collett-markeringer i Nasjonalbiblioteket i 2013:

  • I juni åpner Nasjonalbiblioteket en utstilling om Camilla Colletts forfatterskap som er knyttet opp mot Stemmerettsjubileet 2013. I tilknytning til denne produseres det også en nettutstilling som blir tilgjengelig på nb.no .
  • I disse dager sendes en plakatutstilling om Camilla Collett ut til forsknings- og folkebibliotek over hele landet. Plakatutstillingen er bestilt av 220 bibliotek til nå.
  • Nasjonalbiblioteket lanserer dessuten bibliografien Collett-bibliografi: litteratur av og om Camilla Collett . Her kan du finne Camilla Colletts bøker i forskjellige utgaver, finne frem til samtidige anmeldelser, orientere deg i forskningen eller sammenligne biografiske tilnærminger.

For ytterligere informasjon om konferansen, vennligst kontakt:
 Fungerende seksjonsleder Hege Stensrud Høsøien, e-post: hege.hosoien@nb.no , telefon: 23 27 61 68
 Informasjonsrådgiver/pressekontakt Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 95 150 912
 
 Bilder av Toril Moi er tilgjengelige på http://www.torilmoi.com/

 
Samlingen Nettsidene