Pressemeldinger
Tre filmer av Anja Breien for første gang på DVD
Tre filmer av Anja Breien for første gang på DVD

12. juli fylte Anja Breien 75 år. Nasjonalbiblioteket markerer jubileet med å utgi tre av hennes mest anerkjente filmer på DVD: Forfølgelsen, Arven og Den allvarsamma leken. Søndag 16. august, under filmfestivalen i Haugesund, inviterer Nasjonalbiblioteket til lansering av samleboksen og et møte med Anja Breien. 

Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett
Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett

Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre møtte tirsdag 16. juni ledere fra noen av verdens fremste universiteter, nasjonalbibliotek og ikke-kommersielle bildetjenester for å signere en avtale om en ny internasjonal standard for deling av bilder på nett.

Illustrasjon: Difi "Innbyggerundersøkelsen 2015"
Folkebibliotekene mest populære

Innbyggerundersøkelsen som i dag legges fram av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene er den mest populære offentlige tjenesten i Norge. Undersøkelsen viser at bibliotekene står sterkt i hele befolkningen og blir satt stor pris på av de som bruker tjenesten. Bibliotekene deler førsteplassen med brannvesenet.

Fotografi tatt av Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbiblioteket
“Mine Fotos går Verden rundt”. Seminar om Wilse og det norske fotografiet

12. juni er det 150 år siden fotografen Anders Beer Wilse ble født. På dagen for hans fødsel samles noen av landets fremste fotografer og fotohistorikere til jubileumsseminar i Nasjonalbiblioteket.

Anja Breien under innspillingen av filmen «Den allvarsamma leken» (1977). Foto: Nasjonalbiblioteket
Alvor og lek – Anja Breiens filmliv

Anja Breien er en av Norges fremste og mest allsidige filmregissører. I sommer fyller hun 75 år. Onsdag 3. juni markerer Nasjonalbiblioteket jubileet med et fagseminar.

Omslagsbilde Pan på DVD. Utgiver: Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket utgir nyrestaurert «Pan» på DVD

Nasjonalbiblioteket utgir den norske stumfilmklassikeren Pan (1922) på DVD i nyrestaurert utgave. 

Kart fra Jan Huygen van Linschotens reisebeskrivelse fra 1601. Kartet viser tydelig de manglende riksgrensene i nord på den tiden. Eier: Nasjonalbiblioteket
Jubileumsseminar for kvensk språk

I år er det ti år siden kvensk ble anerkjent som eget språk i Norge. 27. mai feires jubileet med filmpremiere, boklansering og foredrag. Nasjonalbiblioteket har i anledning jubileet utviklet helt nye språkteknologiske ressurser for kvensk, som presenteres på seminaret.

Theodora Cormontan – komponist og forlagspionér
Theodora Cormontan – komponist og forlagspionér

150 håndskrevne komposisjoner av den norsk-amerikanske pianisten, musikkforleggeren og komponisten Theodora Cormontan (1840–1922) er donert til Nasjonalbiblioteket. Cormontan var en pionér. Hun var Norges første kvinnelige musikkforlegger og en av de første norske kvinnene som fikk utgitt sine klassiske komposisjoner. Forlaget hennes utga utelukkende musikk skapt av kvinnelige komponister.

Liv Aakvik med Tramteatrets arkivmateriale. Foto: Elin Olufsen / Nasjonalbiblioteket
Tramteatrets historie til Nasjonalbiblioteket

Tramteatret har sikret sin historie for ettertiden ved å donere arkivet sitt til Nasjonalbiblioteket. Den radikale teatergruppa slo igjennom med revyen Deep Sea Thriller i 1977 og ble et av 1980-tallets største norske tv-ikoner med suksess-seriene om Pelle Parafins Bøljeband.

Kobberstikk fra boken Cestus Sapphicus (Et kjærlighetsbånd på vers). Eier: Nasjonalbiblioteket
Bøker, trykkerier og bokkultur i Christiania 1643–1745

Bøker, nyhetsblader, auksjonskataloger, bryllupsvers og sørgedikt. Dette var noen av tekstene de første trykkeriene publiserte da de etablerte seg i Norge for 350 år siden. I dag befinner store deler av materialet seg i Nasjonalbibliotekets magasiner. På bokhistorisk seminar mandag 18. mai, rettes søkelyset mot de første trykkeriene og deres vilkår i Christiania.

samlingen nettsidene