Pressemeldinger
Gunnar Hagen, Siri K. Gaski, Trude M. Arnesen og Unn-Doris Edvardsen jobbar med Samisk bibliografi i Nasjonalbiblioteket. Foto: Kjetil Iversen
Ny samisk bibliografi på Samefolkets dag

No kan du lett finne fram til det meste som er utgitt i Noreg på samisk og om samiske tilhøve sidan
1945. Bøker, tidsskrift, teikneseriar og musikk er noko av det vi kan søkje opp i den nye utgåva av
Samisk bibliografi som Nasjonalbiblioteket lanserer på Samefolkets dag, 6. februar.

Foto-collage: Nasjonalbiblioteket
Henki Kolstad 100 år – speleglede for heile landet

Nasjonalbiblioteket har motteke arkivet etter Henki Kolstad, og feirar 100-årsdagen for den folkekjære skodespelaren 3. februar med seminar og utstillinga «Henki på plakaten». To av dei som skal fortelje og halde føredrag om karrieren til Kolstad, er skodespelarkollega Toralv Maurstad og professor Thoralf Berg. Henki sjølv tek del gjennom opptak frå radioarkivet til NRK.

Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar
Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar

Nasjonalbibliotekets rikholdige materiale etter Kirsten Heiberg og den nylig utgitte Heiberg-biografien Glamour for Goebbels av Bjørn-Erik Hanssen, er utgangspunkt for seminaret «Kirsten Heiberg – diva i krig og fred», som finner sted i Nasjonalbiblioteket tirsdag 20. januar. Seminarets hovedtema er kunstneres politiske ansvar og etiske utfordringer ved å rekonstruere en livshistorie ut fra arkivmateriale.

Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket
Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket

Pedros tegninger satte sitt karakteristiske preg på avisen VG gjennom hele 40 år. VG har nå donert Pedros avistegninger til Nasjonalbiblioteket, og fra 15. januar kan publikum få et innblikk i et halvt århundre sett med Pedros penn i utstillingen «Pedro. Fra VG til NB».

Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket
Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket

25 sekunder, var alt som var igjen av animasjonsfilmen Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet filmen i sin samling. Filmen er restaurert og digitalisert, og er klar for sin første visning i Nasjonalbiblioteket onsdag 17. desember. 

Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig
Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig

Slaget om Norge rundt 1814 var også en krig med ord, med hundrevis av pamfletter og proklamasjoner som våpen. I Ruth Hemstads nye bok blir propagandakrigen om Norge for første gang systematisk undersøkt. Tirsdag 9. desember presenteres boken i Nasjonalbiblioteket.

29 nye dokumenter i Norges dokumentarv: Første nettsted innlemmes i dokumentarven
29 nye dokumenter i Norges dokumentarv: Første nettsted innlemmes i dokumentarven

For første gang blir et nettsted innlemmet i Norges dokumentarv. Oslonetts nettsider fra 1993-1994 er ett av fire dokumenter fra Nasjonalbibliotekets samling som nå tas opp i dokumentarven. De tre øvrige er arkivet etter Camilla Collett, den første bok som ble trykt i Norge, og arkivet etter Leseforeningen for kvinner.

Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket
Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets samling inneholder flere tusen fotografier, trykk og postkort med kongelige motiver. Tirsdag 25. november tas noen av disse frem og belyses av foto- og kongehistorikere på seminaret «Kongelige bilder». Blant foredragsholderne er Tor Bomann-Larsen, Hanne Holm-Johnsen og Trond Bjorli.

Seminar lørdag 22. november 2014:  Slektsforskerdag i Nasjonalbiblioteket
Seminar lørdag 22. november 2014: Slektsforskerdag i Nasjonalbiblioteket

Digitaliserte bøker, aviser, kart og bilder gir en ny inngang til slektsforskning i Norge. Lørdag 22. november inviterer Nasjonalbiblioteket til slektsforskerdag med foredrag og innføring i bruk av kildemateriale som finnes i samlingen.

Seminar mandag 24. november i Nasjonalbiblioteket: Torfæus’ Norges historie
Seminar mandag 24. november i Nasjonalbiblioteket: Torfæus’ Norges historie

I nærvær av H.M. Kong Harald presenteres de to siste bindene av Torfæus’ Norges historie ved et seminar i Nasjonalbiblioteket mandag 24. november. Til seminaret kommer kulturminister Thorhild Widvey, Islands ambassadør Gunnar Pálsson og Danmarks ambassadør Torben Brylle.

samlingen nettsidene