Pressemeldinger
Ida Berntsen er ansatt som redaktør. Foto: Fredrik Arff/Cappelen Damm
Nasjonalbiblioteket til hele folket

Nasjonalbiblioteket har ansatt tre nye medarbeidere for å styrke formidlingsarbeidet. Tidligere forlagssjef i Cappelen Damm Ida Berntsen blir redaktør for alle Nasjonalbibliotekets utgivelser.

På flukt, på vent, på eventyr?  Om krig i barne- og ungdomslitteratur
På flukt, på vent, på eventyr? Om krig i barne- og ungdomslitteratur

Krig i barne- og ungdomslitteratur er temaet for Kari Skjønsberg-dagane som blir arrangert i Nasjonalbiblioteket 5. og 6. mars. På konferansen vil sentrale forskarar presentere ny kunnskap på området, det blir prisutdeling og møte med forfattarane Marianne Kaurin og Helga Flatland.

Karin Krog i Roger Arnhoff Studio, Oslo, 25. august 1966. Fotograf: Thore Hvass. Eier: Nasjonalbiblioteket
Jazz – foto og fortellinger fra arkivet

Nasjonalbibliotekets jazzarkiv dokumenterer sjangerens mangfoldige historie i Norge i perioden 1930–1990. Utstillingen Jazz – foto og fortellinger fra arkivet viser et utvalg av de rundt 12 000 fotografiene som finnes i samlingen, og forteller historier knyttet til disse. Utstillingen åpnes i Nasjonalbiblioteket torsdag 26. februar av direktør Aslak Sira Myhre. Det blir musikk ved Karin Krog og John Surman.

Direktør Ole Aastad Bråten ved Valdres Folkemuseum og forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket med Henrik Wergelands langeleik. Foto: Marte-Kine Sandengen
Wergelands langeleik tilbake til Valdres

Nasjonalbiblioteket har donert Henrik Wergelands langeleik til Valdres Folkemuseum. Langeleiken blei laga på bestilling frå Wergeland av ein instrumentmakar i Valdres. På Fagernes vil han få ein heidersplass i museet si store samling av langeleikar.

Gunnar Hagen, Siri K. Gaski, Trude M. Arnesen og Unn-Doris Edvardsen jobbar med Samisk bibliografi i Nasjonalbiblioteket. Foto: Kjetil Iversen
Ny samisk bibliografi på Samefolkets dag

No kan du lett finne fram til det meste som er utgitt i Noreg på samisk og om samiske tilhøve sidan
1945. Bøker, tidsskrift, teikneseriar og musikk er noko av det vi kan søkje opp i den nye utgåva av
Samisk bibliografi som Nasjonalbiblioteket lanserer på Samefolkets dag, 6. februar.

Foto-collage: Nasjonalbiblioteket
Henki Kolstad 100 år – speleglede for heile landet

Nasjonalbiblioteket har motteke arkivet etter Henki Kolstad, og feirar 100-årsdagen for den folkekjære skodespelaren 3. februar med seminar og utstillinga «Henki på plakaten». To av dei som skal fortelje og halde føredrag om karrieren til Kolstad, er skodespelarkollega Toralv Maurstad og professor Thoralf Berg. Henki sjølv tek del gjennom opptak frå radioarkivet til NRK.

Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar
Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar

Nasjonalbibliotekets rikholdige materiale etter Kirsten Heiberg og den nylig utgitte Heiberg-biografien Glamour for Goebbels av Bjørn-Erik Hanssen, er utgangspunkt for seminaret «Kirsten Heiberg – diva i krig og fred», som finner sted i Nasjonalbiblioteket tirsdag 20. januar. Seminarets hovedtema er kunstneres politiske ansvar og etiske utfordringer ved å rekonstruere en livshistorie ut fra arkivmateriale.

Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket
Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket

Pedros tegninger satte sitt karakteristiske preg på avisen VG gjennom hele 40 år. VG har nå donert Pedros avistegninger til Nasjonalbiblioteket, og fra 15. januar kan publikum få et innblikk i et halvt århundre sett med Pedros penn i utstillingen «Pedro. Fra VG til NB».

Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket
Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket

25 sekunder, var alt som var igjen av animasjonsfilmen Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet filmen i sin samling. Filmen er restaurert og digitalisert, og er klar for sin første visning i Nasjonalbiblioteket onsdag 17. desember. 

Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig
Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig

Slaget om Norge rundt 1814 var også en krig med ord, med hundrevis av pamfletter og proklamasjoner som våpen. I Ruth Hemstads nye bok blir propagandakrigen om Norge for første gang systematisk undersøkt. Tirsdag 9. desember presenteres boken i Nasjonalbiblioteket.

samlingen nettsidene