Pressemeldinger
Foto-collage: Nasjonalbiblioteket
Henki Kolstad 100 år – spilleglede for hele landet

Nasjonalbiblioteket har mottatt arkivet etter Henki Kolstad og feirer den folkekjære skuespillerens 100-årsdag 3. februar med seminar og utstillingen «Henki på plakaten». Skuespillerkollega Toralv Maurstad og professor Thoralf Berg er blant dem som bidrar med fortellinger og foredrag om Kolstads karriere. Henki selv deltar gjennom opptak fra NRKs radioarkiv.

Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar
Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar

Nasjonalbibliotekets rikholdige materiale etter Kirsten Heiberg og den nylig utgitte Heiberg-biografien Glamour for Goebbels av Bjørn-Erik Hanssen, er utgangspunkt for seminaret «Kirsten Heiberg – diva i krig og fred», som finner sted i Nasjonalbiblioteket tirsdag 20. januar. Seminarets hovedtema er kunstneres politiske ansvar og etiske utfordringer ved å rekonstruere en livshistorie ut fra arkivmateriale.

Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket
Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket

Pedros tegninger satte sitt karakteristiske preg på avisen VG gjennom hele 40 år. VG har nå donert Pedros avistegninger til Nasjonalbiblioteket, og fra 15. januar kan publikum få et innblikk i et halvt århundre sett med Pedros penn i utstillingen «Pedro. Fra VG til NB».

Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket
Nytt funn av filmskatt i Nasjonalbiblioteket

25 sekunder, var alt som var igjen av animasjonsfilmen Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet filmen i sin samling. Filmen er restaurert og digitalisert, og er klar for sin første visning i Nasjonalbiblioteket onsdag 17. desember. 

Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig
Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig

Slaget om Norge rundt 1814 var også en krig med ord, med hundrevis av pamfletter og proklamasjoner som våpen. I Ruth Hemstads nye bok blir propagandakrigen om Norge for første gang systematisk undersøkt. Tirsdag 9. desember presenteres boken i Nasjonalbiblioteket.

29 nye dokumenter i Norges dokumentarv: Første nettsted innlemmes i dokumentarven
29 nye dokumenter i Norges dokumentarv: Første nettsted innlemmes i dokumentarven

For første gang blir et nettsted innlemmet i Norges dokumentarv. Oslonetts nettsider fra 1993-1994 er ett av fire dokumenter fra Nasjonalbibliotekets samling som nå tas opp i dokumentarven. De tre øvrige er arkivet etter Camilla Collett, den første bok som ble trykt i Norge, og arkivet etter Leseforeningen for kvinner.

Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket
Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets samling inneholder flere tusen fotografier, trykk og postkort med kongelige motiver. Tirsdag 25. november tas noen av disse frem og belyses av foto- og kongehistorikere på seminaret «Kongelige bilder». Blant foredragsholderne er Tor Bomann-Larsen, Hanne Holm-Johnsen og Trond Bjorli.

Seminar lørdag 22. november:  Slektsforskerdag i Nasjonalbiblioteket
Seminar lørdag 22. november: Slektsforskerdag i Nasjonalbiblioteket

Digitaliserte bøker, aviser, kart og bilder gir en ny inngang til slektsforskning i Norge. Lørdag 22. november inviterer Nasjonalbiblioteket til slektsforskerdag med foredrag og innføring i bruk av kildemateriale som finnes i samlingen.

Seminar mandag 24. november i Nasjonalbiblioteket: Torfæus’ Norges historie
Seminar mandag 24. november i Nasjonalbiblioteket: Torfæus’ Norges historie

I nærvær av H.M. Kong Harald presenteres de to siste bindene av Torfæus’ Norges historie ved et seminar i Nasjonalbiblioteket mandag 24. november. Til seminaret kommer kulturminister Thorhild Widvey, Islands ambassadør Gunnar Pálsson og Danmarks ambassadør Torben Brylle.

Illustrasjon: Bruno Oldani
Seminar: CMYKt – 50 års norsk design fra Pax-bøker til Flytoget

I 50 år har designeren Bruno Oldani preget vår visuelle virkelighet gjennom alt fra plakater, platecover og bokomslag til Flytogets designprofil. Oldani har donert eksemplarer av sitt materiale til Nasjonalbiblioteket, som torsdag 13. november arrangerer et seminar om designeren og hans verk.

samlingen nettsidene