Filmteasere og -trailere

.

Kontakt:
E-post: Pliktavlevering
Telefon: 775 12 13 11

Adresse for avlevering:
Nasjonalbiblioteket
Pliktavlevering Film
8607 Mo i Rana

Hva skal avleveres?
Teaser og trailer skal avleveres som masterkopi med tilhørende lyd, og som brukskopi i form av ukryptert DCP. I noen tilfeller lages det trailere av teaterstykker eller kunstforestillinger som reklame for en forestilling, som vises hos kringkastere, på internett eller lignende. Dette skal avleveres på linje med reklamefilm.  

Hvem skal avlevere?
Det er utgiver som er ansvarlig for å avlevere. Kostnadene dekkes av utgiver.
Kopiene kan også leveres fra produsent, dvs. postproduksjonsforetak, i samråd med utgiver. 

Form og kvalitet

 • Masterkopi
  Med masterkopi menes her den digitale kildemasteren, dvs. den ferdig redigerte, mastrede filmen i beste kvalitet, med komplett lyd. Produksjons- og tekniske metadata og rulletekster skal også legges ved.
  Kopi av master skal være uten ytterligere komprimering, pakking eller datareduksjon på annen måte. Masterformatet avleveres i åpent og standardisert format, så lenge produksjonsutstyr og programvare som brukes i fremstillinga av traileren støtter dette. Formatet må også kunne støtte oppløsning i 2K og 4K eller bedre. Fortrinnsvis avleveres dette i filformatet, og i prioritert rekkefølge:
 • Digital Picture eXchange (DPX)
 • Open EXR
 • TIFF (ukomprimert/tapsfri komprimering)
 • Jpeg 2000 (ukomprimert/tapsfri komprimering)
  Se hovedside for film for mer informasjon.
  Masterkopi avleveres på harddisk. Eller vi kan laste ned via FTP-server.
 • Brukskopi avleveres som ukryptert digital kinopakke - DCP.
  Den avleveres som ukryptert digital kinopakke - DCP - alle språkversjoner.
  Hvis det er laget 2D- og 3D-versjon skal begge versjonene avleveres. Etter at distribusjonsperioden er over skal også analog filmkopi avleveres.
  DCP-filer kan lastes ned via FTP, eller filene kan legges på samme harddisk som masterkopi for avlevering

Når det skal avleveres?
Teasere og trailere skal avleveres seinest én måned etter at de er fremstilt. Brukskopi kan leveres samtidig med masterkopi eller inntil ett år etter første offentlige visning. Eventuelt kan teasere og trailere avleveres sammen med bilde- og lydmaster av filmen.

Hva er teaser og trailer?
En teaser er reklame for film, oftest en spillefilm. Den har som regel kort varighet og blir ofte vist som forfilm før en hovedfilm på kino; som en reklame på en kommende spillefilm.

Teasere har som regel en varighet fra 30 til 60 sekunder, og kan ha korte klipp fra filmen den reklamerer for. Utgivelsestidspunktet er ofte ett halvt år før premieren av spillefilmen den reklamerer for.

Trailere varer noen minutter, og inneholder scener fra filmen. Utgivelsestidspunktet er ofte en eller to måneder før premiere av spillefilmen den reklamerer for.
Det har blitt populært å inkludere trailere og treasere inn i Blu ray- og DVD-utgivelser som ekstramateriale, men også til bruk i lavere kvalitet på kino- og filmsider på internett.   

Samlingen Nettsidene