18

okt

Seminar: Recorded Editions of Contemporary Music

 

Kl. 12–17 i Auditoriet

Påmelding innen 15. oktober. Seminaret er nå fulltegnet.

Nasjonalbiblioteket og Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo inviterer til seminaret: Recorded Editions of Contemporary Music – ECM recordings as artistic expression and cultural practice

Det tyske plateselskapet ECM (Edition of Contemporary Music) blir ofte omtalt som et av de viktigste selskapene for jazz, klassisk og samtidsmusikk. Frem til nå har de utgitt nærmere 1400 titler, hvorav flere hundre er spilt inn i Norge. I over fire tiår har produsent Manfred Eicher reist til Oslo for å lage plater med i hovedsak improviserende musikere i Jan Erik Kongshaugs studio. Helt fra starten i 1970 satte dette arbeidet en standard for studioproduksjoner, og flere av innspillingene er blant de mest sentrale i den innspilte jazzens historie.

I 2013 deponerte ECM sin samling av master- og produksjonsbånd fra Rainbow Studio til Nasjonalbiblioteket for bevarings- og forskningsformål. Med dette som bakteppe inviterer nå Nasjonalbiblioteket og Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo (med prosjektet NFR Kulver Contemporary Soundspaces) til seminaret Recorded Editions of Contemporary Music.

Seminaret vil kretse rundt ECMs jazzinnspillinger i Norge, og vil fra ulike ståsted diskutere produksjonen og resepsjonen av disse platene. Fokuset vil være på musikken, den innspilte lyden, og på platene, men like viktig i denne sammenhengen er produsentens mange roller, teknikerens viktige bidrag, og selve prosessen med å feste samtidens musikkuttrykk på bånd.

Vi er glade for at ECMs grunnlegger, direktør og produsent Manfred Eicher kommer til seminaret for å snakke om sitt omfattende virke.  Det gjør også studioeier og tekniker Jan Erik Kongshaug og musiker Arild Andersen, i samtaler med professor Hans Weisethaunet og forskningsbibliotekar Ivar Håkon Eikje. I tillegg vil to ledende forskere på jazz og innspilt musikk, professor Krin Gabbard og lecturer Peter Elsdon, reflektere over noen aspekter ved ECMs innspillinger som kunstnerisk uttrykk og kulturell praksis.

Seminaret er gratis, men med begrensning på 140 deltakere.

Seminarspråket er engelsk. Last ned fullt program.

 

Samlingen Nettsidene