28

feb

Russiske og norske plakater

 

Vladimir Majakovskij (1893–1930) og Aleksandr Rodtsjenko (1891–1956): Les bladet «Den unge garde» (1924)
Fargelitografi, Nasjonalbiblioteket St. Petersburg

 

Utstilling frem til 25. mai 2013

Det ypperste av russisk plakatkunst fra mellomkrigstiden blir vist i Norge for første gang på mer enn 80 år i utstillingen Propaganda! Russiske og norske plakater 1920-1939. Med i utstillingen er også plakater fra den norske arbeiderbevegelsen.

Mange russiske plakater fra mellomkrigstiden regnes som eksempler på det aller beste innenfor internasjonal avantgarde. Aleksandr Rodtsjenko, El Lisitskij, Valentina Kulagina og Gustav Klutsis er blant kunstnerne som vises i utstillingen som Nasjonalbiblioteket har laget i samarbeid med Nasjonalbiblioteket i St. Petersburg. Det er 83 år siden russiske plakater sist ble vist i et slikt omfang i Norge, den gangen i utstillingen Sovjetkunst i kunstnerforbundet i Oslo. 

Sovjetisk propaganda skulle få stor betydning for den norske arbeiderbevegelsen, og plakatkunstnerne lot seg inspirere av blant annet russisk konstruktivisme og fotomontasje. Eksempler på dette vil også finnes i utstillingen. 

Nasjonalbiblioteket gir ut en utstillingskatalog i samarbeid med forlaget Press. Utstillingen vil også vises på Hå Gamle Prestegård i perioden 8. juni-25. august 2013.   

Se også nettversjonen av utstillingen

samlingen nettsidene