Visning av Hamsuns "Pan" i Cinemateket
24. april 2013

Søndag 28. april kl. 18.30 viser Cinemateket en nyrestaurert kopi av Harald Schwenzens filmatisering av Hamsuns "Pan" fra 1924. Filmen introduseres av filmarkivar Bent Kvalvik fra Nasjonalbiblioteket.

Det er Nasjonalbiblioteket som står for restaureringen av stumfilmen som nå vises i Cinemateket. Utgangspunktet for å lage en nyrestaurert kopi av «Pan», var at ved undersøkelse av kameranegativets duplikat ble det oppdaget en hel liten passasje som ikke hadde kommet med i tidligere nykopieringer. Tidligere restaureringer har basert seg på en gammel visningskopi, der disse scenene var borte.

På Cinemateket visning søndag får med andre ord publikum se en helt nyrestaurert kopi, tintet og delvis med basis i filmens originalnegativ, med gjenfunne scener som ikke har vært med i tidligere restaureringer av filmen. Med ny bildekvalitet fremstår «Pan» som en strålende nyfunnet perle, der de naturskjønne bildene og de uttrykksfulle ansiktene kommer mer til sin rett enn noen gang. Det blir levende musikk ved Kjetil Schjander-Larsen, Cinematekets faste stumfilmmusiker.

Les mer om filmen på Cinematekets nettsider

Samlingen Nettsidene