Verdt å minne om i Språkåret: 50 år siden «Eggmysteriet» skapte språkdebatt
17. mars 2013

17. april 1963 ble Donald Duck & Co nr. 13–17 publisert. Tegneseriebladet inneholdt historien «Eggmysteriet» som skulle komme til å skape strid i den norske språkdebatten.

Historien forteller om Donald og nevøene hans som drar til Andesfjellene, hvor de møter Firkantfolket som ikke spiser noe annet enn egg. Firkantfolkene snakker i originalen amerikansk sørstatsdialekt, mens de i den norske oversettelsen snakker nynorsk med preg av vossadialekt. Kritikken fra nynorskfolket gikk på at nynorsken ble fremstilt som uforståelig og dermed oppfattet som et innlegg i språkdebatten i Norge.

Eggmysteriet i Nasjonalbiblioteket
I Nasjonalbibliotekets samling kan du utforske saken videre: Les historien i bokhylla.no , og i avisarkivet kan du utforske hvordan saken ble fremstilt i pressen. Bildet til høyre er en karikatur hentet fra Stavanger Aftenblad 27. april 1963.

Da Nasjonalbiblioteket for en tid tilbake laget den publikumskuraterte utstillingen «Nasjonens hukommelse» hvor publikum stemte fram sine favoritter fra samlingen, ble historien om «Eggmysteriet» svært populær – les mer om det her .

_________

Om "Eggmysteriet" på Wikipedia.

samlingen nettsidene