Tsjekhov, Onkel Vanja – og Ullmann
12. februar 2013
Av: Bent Kvalvik
 

Førstkommende lørdag har Nationaltheatret premiere på Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» i Liv Ullmanns regi. Det er første gang Ullmann regisserer på Nationaltheatret, men ikke første gang hun arbeider med «Onkel Vanja», og stykket i seg selv har etter hvert en lang teatertradisjon i Norge. Nasjonalbiblioteket kan dokumentere denne tsjekhovske tradisjonslinjen i både skriftlige utgivelser, bilder og småtrykk og audiovisuelle opptak.

Fra programheftet til Det Norske Teatret i 1930. Fra Nasjonalbibliotekets samling

Anton Tsjekhov vakte tidlig litterær interesse i Norge, men det var ikke før 1930 han fikk sin første norske teateroppføring. Det skjedde på Det Norske Teatret, og stykket var nettopp Morbror Vanja, som det den gangen ble kalt. Aftenpostens anmelder , Anders Stilloff, var ikke nådig mot forestillingen og mente: «Det Norske Teatret har tatt sig vann over hodet. [ …] Det har ikke kunnet komme i full kontakt med dramaets ånd.» Om selve teksten heter det at: «Henrik Rytters poesifattige oversettelse til hans knudrete sprog har sin store andel i forestillingens mangler. […]  Sammen med en rekke fremmedord fra riksmålet finner man ord som for lengst er gått ut av de levende norske dialekter.»  Skuespillerne får stort sett det glatte lag, med unntak av Tordis Maurstad som Sonja. For henne ble også denne rollen regnet som et gjennombrudd. 

Thoralf Kloumans tegning til anmeldelsen i Aftenposten 10. mars 1930. Fra Nasjonalbibliotekets samling

Siden da har «Onkel Vanja» stått på repertoaret til norske teatre jevnlig, og skuespillet foreligger i en hel rekke forskjellige norske oversettelser. For brukere av Nasjonalbibliotekets digitale tjenester vil det være fullt mulig å få gjenoppleve både Radioteatrets innspilling fra 1953 og Fjernsynsteatrets tidlige oppsetning i 1963, der nettopp Liv Ullmann spilte samme rolle som Tordis Maurstad 33 år tidligere.

samlingen nettsidene