Til Norsk Litteraturfestival med debatt, film og portretter
22. mai 2015

I år er det 21. gang det arrangeres litteraturfestival på Lillehammer. Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre deltar i debatten Bibliotekløft?. I tillegg bidrar Nasjonalbiblioteket med visning av stumfilmen Pan og foredrag om forfatterportretter.

Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre deltar i debatten.

Når Lillehammers gater igjen fylles av litterært publikum og bransjefolk, er det 20 år siden det startet opp. Festivalen kan både smykke seg med å være Nordens største litteraturfestival og Norges største treff for forfattere, forleggere, bibliotekarer og andre grupper fra bransjen.

I år holdes festivalen i perioden 26.–31. mai. Først ut av de tre arrangementene med Nasjonalbibliotekets tilstedeværelse, er debattmøtet Bibliotekløft? torsdag 28. mai i Lillehammer kunstmuseum. Her får publikum møte et panel bestående av nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, stortingsrepresentant for SV Bård Vegar Solhjell og leder av Tænketanken Fremtidens Biblioteker Lotte Hviid Dhyrbye. Under ledelse av ordstyrer Vidar Kvalshaug skal panelet blant annet diskutere om 20 millioner i utviklingsmidler er løsningen for å styrke folkebibliotekene, og om bibliotekene følger opp signalene fra kulturministeren.

Senere samme dag vises stumfilmen Pan fra 1922. Filmen er basert på Knut Hamsuns roman, og regissør er Harald Schwensen.

Stillbilde fra filmen Pan som viser Lillebil Ibsen i rollen som Eva og Hjalmar Fries i rollen som Thomas Glahn.
Eier: Nasjonalbiblioteket.

Lydløs filmperle
Pan er en av de aller vakreste filmene i norsk filmhistorie – og også en av de mest originale og moderne. Det er en stor glede å kunne gjøre dette mesterverket tilgjengelig for publikum, både i Norge og utenlands, sier seksjonsleder i Nasjonalbiblioteket Eirik Frisvold Hanssen.

Pan blir denne måneden vist ved den norske filmuken i Praha, og torsdag 28. mai kan filmen oppleves i Kulturhuset Banken på Lillehammer. På Norsk Litteraturfestival blir den presentert med levende musikk ved pianist Kjetil Schander-Luhr og med innledning av Eirik Frisvold Hanssen. I filmen som vises under festivalen, er scener som har manglet i tidligere kopier blitt tilbakeført. Pan ble spilt inn i Vesterålen og i Algerie. Den inneholder bilder av spektakulære naturlandskap og rolleprestasjoner fra flere av datidens viktigste skuespillere, blant dem hovedrolleinnehaver Hjalmar Fries som spiller løytnanten, jegeren og naturmennesket Thomas Glahn. Stumfilmklassikeren som vises på Lillehammer er nå også utgitt på dvd av Nasjonalbiblioteket.

Tittelportrett fra Siælens Sang-offer av Dorothe Engelbretsdatter (1634–1716). Kobberstikk av A. Reinhard. Kopi etter H. Schaten, 1685.
Eier: Nasjonalbiblioteket.

Portrettikoner
Hvordan er forfatterne blitt fremstilt visuelt gjennom århundrene, og hvordan har de fremstilt seg selv? Dette er tema i foredraget Dandy eller litterært geni på Bjerkebæk lørdag 30. mai. Her forteller seksjonsleder Arthur Tennøe om hvordan forfattere gjennom tidene er blitt presentert, i alt fra kobberstikk og fotografier, til nåtidens formidlingskanal Facebook.

– Bildeskapere, utgivere og forfatterne selv har bidratt til å etablere ikoner som har inngått i vår visuelle kultur. Forfatterportrettene har fungert både litterært, som markedsføring og som nasjonsbygging. Om det virkelig er Petter Dass vi ser, eller hvor tykke lepper Ludvig Holberg hadde, er ikke nødvendigvis det viktigste, forteller seksjonsleder Arthur Tennøe.

I Nasjonalbibliotekets samling finnes forfatterportretter fra 1600-tallets populære Dorothe Engelbretsdatter og fram til i dag. “Jeg sidder Slet for Verdens Flok, som paa mig Kaster Øyet” skriver Dorothe Engelbretsdatter ydmykt om sitt bilde på 1600-tallet.

Les programmet for årets Litteraturfestival på Lillehammer her .

Samlingen Nettsidene