"The most beautiful sound next to silence"
18. oktober 2013
Av: Marte-Kine Sandengen
 

"It is not such a thing as ECM-sound. It's all about content, about the music," sa Manfred Eicher da han fredag 18. oktober besøkte Nasjonalbiblioteket i anledning seminaret Recorded Editions of Contemporary Music – ECM recordings as artistic expression and cultural practice.

Jan Erik Kongshaug (Rainbow Studio) og Manfred Eicher (ECM). Foto: Nasjonalbiblioteket.

Manfred Eicher er direktør for plateselskapet Edition of Contemporary Music (ECM), et plateselskap som regnes som et av de viktigste for jazz, klassisk og samtidsmusikk. I over fire tiår har produsent Manfred Eicher reist til Oslo for å lage plater med i hovedsak improviserende musikere i Jan Erik Kongshaugs studio, Rainbow Studio. Tidligere i år deponerte ECM sin samling av master- og produksjonsbånd fra Rainbow Studio til Nasjonalbiblioteket for bevarings- og forskningsformål. Og det er i den anledning Nasjonalbiblioteket sammen med Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo har invitert Eicher og en rekke andre foredragsholdere til å belyse ECMs jazzinnspillinger i Norge. 

Manfred Eicher, grunnlegger av og direktør for plateselskapet ECM.

Det var en nesten ærbødig stemning i det fullsatte auditoriet i Nasjonalbiblioteket da ECM-grunnlegger Eicher entret scenen for å samtale med professor ved UiO Hans Weisethaunet om ECMs innspillinger med legender som Keith Jarrett, Jan Garbarek, Chick Corea og Arild Andersen, for å nevne noen. Eicher fortalte en rekke anekdoter fra sin lange karriere som produsent, og han snakket entusiastisk om lyd. "Music is not sound," sa Eicher, og la til at det må følelser til for å skape musikk. 

Forskningsbibliotekar Ivar Håkon Eikje ved Nasjonalbiblioteket. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Samarbeidet mellom ECM og Rainbow Studio har satt en standard for studioproduksjoner, og flere av innspillingene er blant de mest sentrale i den innspilte jazzens historie, sa forskningsbibliotekar Ivar Håkon Eikje, og omtalte ECMs lydbilde som "the most beautiful sound next to silence".

samlingen nettsidene