«Taktstokken ble i hans hånd en tryllestav» – Johan Halvorsen 150 år
15. mars 2014
Av: Jorid Nordal Baumann
 

Hvis du er blant dem som hører Ønskekonserten klinge ukentlig fra radio, vet du hvem som komponerte den feiende friske kjenningsmelodien? Johan Halvorsen – og musikken var hentet fra "Bojarenes inntogsmarsj".   15. mars i år er det 150 år siden opphavsmannen ble født.

Johan Halvorsen (før 1895). Fotograf: Karl Anton Nyblin (1864–1894). Eier: Universitetet i Bergen.

Halvorsen var musiker, dirigent og komponist og fikk stor innflytelse i norsk musikkliv. Stillingen som kapellmester ved Nationaltheatret hadde han i 20 år, og der dirigerte han musikk til skuespill og operaer. Halvorsen var en fremragende dirigent; ei avis skrev: «Taktstokken ble i hans hånd en tryllestav». Selv komponerte han mye scenemusikk, og mest kjent er "Reisen til julestjernen", men også symfonier og annen orkestermusikk fyller verklista hans.

Nasjonalbiblioteket har mange musikkmanuskripter etter Johan Halvorsen. Da det skulle graves under Nationaltheatret i forbindelse med bygging av undergrunnsbanen på 1970-tallet, fikk lederen for bibliotekets musikksamling, Øystein Gaukstad, en telefon om han kunne komme ned og se på 45 meter med noter som var blitt brukt til teateroppførelser. Nå stod de i en underetasje, men måtte kastes dersom musikksamlingen ikke ville ha dem. De to første skapene som Gaukstad åpnet, var fulle av originalmanuskripter signert Johan Halvorsen. De 45 hyllemeterne viste seg også å omfatte komposisjoner av Per Winge og Edvard Grieg, verk som var blitt brukt som scenemusikk. Alt ble umiddelbart kjørt bort og ligger trygt forvart i Nasjonalbiblioteket.

Disse manuskriptene er nå digitalisert og ligger tilgjengelige via nettet. Søker du i det digitale biblioteket, finner du dem der. Mye av Halvorsens musikk er også trykt og spilt inn. De trykte notene og lydopptakene er registrert, og det meste kan søkes opp gjennom katalogen Bibsys

Samlingen Nettsidene