Syv slag til jul!
03. desember 2012
Av: Nasjonalbiblioteket
 

Nå er det desember og tid for julebakst. Etter gammel tradisjon skulle det helst bakes minst syv slags kaker til jul. Til jul skulle det ikke spares på godsakene. Som regel var baking noe man sto for selv på gårdene rundt omkring, men det fantes også profesjonelle bakstefolk som gikk fra gård til gård og gjorde unna bakingen. Hvilke sorter som ble bakt, kunne variere fra sted til sted.

Nå er det desember og tid for julebakst. Etter gammeltradisjon skulle det helst bakes minst syv slags kaker til jul. Til jul skulle det ikke spares på godsakene. Som regel var baking noe man sto for selv på gårdene rundt omkring, men det fantes også profesjonelle bakstefolk som gikk fra gård til gård og gjorde unna bakingen. Hvilke sorter som ble bakt, kunne variere fra sted til sted.

Hanna Winsnes ga ut Lærebog i de forskellige grene af husholdningen i 1845 og hennes samling av oppskrifter speiler noe av det som var vanlig å lage, spesielt fra byområdene. Senere endret tradisjonene seg noe. Fra århundreskiftet 1900 ble kakesorter som blant annet goro og fattigmann mer vanlig.

La deg inspirere i bokhylla.no – her finner du oppskrifter og historie.

Samlingen Nettsidene