Stor internasjonal medieoppmerksomhet rundt overrekkelsen av Pan si dong
25. april 2014
Av: Nina M. Bræin
 

Konstituert nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold og forskningsbibliotekar Tina Ankarman overrekker kopien av Pan si dong til Sun Xianghui, konstituert direktør ved Det kinesiske filmarkivet. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbibliotekets overrekkelse av stumfilmen Pan si dong til Det kinesiske filmarkivet i Beijing 15. april fikk mye oppmerksomhet i internasjonal presse . Den kinesiske stumfilmen var ansett som tapt helt til Nasjonalbiblioteket fant en nitratkopi i sin samling. Oppslagene har tatt opp forholdet mellom Norge og Kina, og det er spekulert i om gaven har kunnet medvirke til å myke opp forholdet mellom de to landene

Medieoppmerksomhet i Kina

I kinesisk presse fikk saken mye og positiv oppmerksomhet, med fokus på overrekkelsen og visningen av filmen. Saken ble omtalt i de største nasjonale og regionale nyhetsmediene på nett, samt på China Central Radio, Beijing TV og på CCTV 6, som er den mest sentrale tv-kanalen om film i Kina. Også i sosiale medier fikk saken stor oppmerksomhet. Den kinesiske stjerneskuespilleren Liu Xiao Ling Tong, som var æresgjest, la i etterkant ut et blogginnlegg om overrekkelsen . På Douban.com – Kinas største sosiale nettsted for filmanmeldelser – har Pan si dong fått en evaluering på 8.4.

På hjemmesiden til Den norske ambassaden i Beijing kan du leser mer om overrekkelsen og se flere bilder fra arrangementet.

Les mer om filmen Pan si dong.

Samlingen Nettsidene