Sommerradio på 30-tallet
08. juli 2014

På nb.no har du tilgang til mer enn 2700 radioprogram fra årene 1933-1945. Vi har plukket ut smakebiter fra NRK-arkivet som viser at begrepet sommerradio nok var gjeldende også på 30-tallet.

Oslodagen og Oslo-prinsessen ble også omtalt i avisene. Her en faksimile fra Nybrott 8.juni 1936. Bildet viser Oslo-prinsessen Ingjerd Holter og hennes terner.

Oslodagen 1936 . Reportasje fra brostensballet, Grønland Torg. Her hører du om «Oslo-prinsessen» Ingjerd Holter  som åpner brostensballet. Oslodagen var et tiltak som skulle trekke utenlandske turister til Oslo og Norge, men også en feiring av sommeren i hovedstaden.

Turister over Skagerak. Prøvekjøring av Larvik-Fredrikshavn-ruten. Utbygging av veier og fergeforbindelser var en viktig forutsetning for å trekke turister til Norge. «En bilist er en turist!» sier formannen i Norges Rutebileierforbund i denne reportasjen, og slår et slag for utbygging av det norske veinettet. Sendt i juni 1936

Stavern-festen 1936. Reportasjeprogram ved Odd Hølaas. Hornmusikk og opptog med etiopisk tilsnitt i Staverns gater.

Guttetime. Reporter Einar Schibbye møter kaptein Erling Thambs ombord i SANDEFJORD. Thambs forteller at han ble så «lut, luktende lei av å være her hjemme til stadighet, ikke oppleve noe annet enn å gå på kontoret» og derfor valgte sjølivet. Thams forteller om dramatiske seilaser i Stillehavet og hvordan SANDEFJORD ble omgjort til skoleskip. Opptaket ble gjort august i 1936.

Reportasjen om båtfanter langs sørlandskysten forteller blant annet historien om familien Bredesen som levde som reisende langs sørlandskysten.  Familien på ni reiste mellom Mandal og Risør og handlet med jern og flasker. Sendt juli 1939.

Også i Mandal feiret man sommeren med fest og besøk av NRKs reporter.«Lille, søte frøken Mandal» forteller om sommerfesten i Mandal som varte tre dager til ende. Programmet ble sendt 23.juli 1939.

Antall radioprogram som er tilgjengelige på nb.no øker hele tiden. I tillegg til reportasjestoffet er mer enn 25 000 nyhetssendinger fra 1935-2013 tilgjengelige.

samlingen nettsidene