Roald Amundsens polarfilmer på DVD

Nasjonalbiblioteket har restaurert polarfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarter (1923) og Med Maud over Polhavet (1926). Nå utgis filmene på DVD.

– Med denne utgivelsen vil alle fem av Roald Amundsens ekspedisjonsfilmer være tilgjengelig på DVD, sier avdelingsdirektør i Nasjonalbiblioteket Jon Arild Olsen. – Polarfilmer er en viktig del av norsk filmhistorie og er derfor noe av det vi prioriterer i restaureringsvirksomheten ved Nasjonalbiblioteket. Vi er svært glade for å kunne gi publikum muligheten til å se disse filmene, sier Jon Arild Olsen.

­– Restaureringsarbeidet med disse filmene har vært svært omfattende, sier filmarkivar i Nasjonalbiblioteket Tina Anckarman. – Originalmaterialet var av dårlig beskaffenhet, og mye av det fantes ikke lenger i Norge. Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarterer fremstilt på grunnlag av en original visningskopi som fantes i det nederlandske filmarkivet, forteller hun.

Lanseringen av filmene finner sted på Frammuseet førstkommende lørdag i forbindelse med den årlige «Roald Amundsens Memorial Lecture» . Her blir Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarter vist, akkompagnert av Stephen Horne.

samlingen nettsidene