Perspektivrik feiring av Camilla Colletts 200-årsdag
25. januar 2013

Professor fra Duke University Toril Moi under sitt foredrag om Camilla Collett og kjærligheten. Foto Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein ønsket en fullsatt sal velkommen til konferansen Å bli en stemme og feiringen av Camilla Colletts 200-årsdag, onsdag 23. januar. Nasjonalbibliotekaren hadde med sin bakgrunn som litteraturviter med magistergrad i kvinnelitteratur god grunn til å se frem til konferansen.

Etter å ha hørt de innsiktsfulle foredragene fra blant annet Toril Moi, Annegret Heitmann, Tone Selboe og Torill Steinfeld – for å nevne noen – var det nok mange som både fikk utdypet sitt kjennskap til Collett og ikke minst tilført nye, interessante perspektiver på kvinnen som banet vei for feministisk tenkning i Norge. Visste du for eksempel at Collett retusjerte sine egne fotografier? Det kunne forskningsbibliotekar Jens Petter Kollhøj fortelle i sitt foredrag «Nok av stygge bilder». 

Professor i allmenn litteraturvitenskap Irene Iversen var blant dem som kom med kompetente innspill fra salen. Foto: Nasjonalbiblioteket. 

Engasjert publikum

Det var ikke bare fra podiet at kompetansen på Collett var høy. I salen i det fulle auditoriet i Nasjonalbiblioteket satt litteraturforskere, feminister, bibliotekarer, kritikere, kjønnsforskere og mange flere som bidro med gode og debattskapende spørsmål. 

Gikk du glipp av livesendingen? Fortvil ikke. Konferansen blir tilgjengelig på nb.no

Interessen for konferansen har vært stor både før, under og etter. Det var dessverre ikke alle som fikk plass i auditoriet under konferansen, men Nasjonalbiblioteket var svært glad for å kunne tilby disse og alle andre interesserte direkteoverføring av programmet på nb.no. I løpet av kort tid vil disse opptakene redigeres ned til enkeltforedrag og bli tilgjengelige på våre nettsider. Forhåpentligvis er det mange der ute som får glede av dem framover – ikke minst i dette ennå unge jubileumsåret.

 

Se også  «… et yppigt overdådigt Festmåltid …» – Camilla Colletts 80-årsdag

Samlingen Nettsidene