Ny bok om filmskaperen Per Høst
11. mars 2014

Per Høst er en av de fremste dokumentarfilmskaperne i norsk filmhistorie. Med sine naturfilmer og eksotiske reisefilmer fikk han folk til å strømme til kinoene. Etter et nitid researcharbeid presenterer Gunnar Iversen i denne boken ny kunnskap om Høsts omfattende virke. Boka «Naturen og eventyret. Dokumentarfilmskaperen Per Høst» inngår i Nasjonalbibliotekets skriftserie Nota bene.

– Det er en stor glede å presentere historien om Per Høsts allsidige filmkarriere som den første filmhistoriske boken fra Nasjonalbiblioteket, sier forskningsbibliotekar Maria Fosheim Lund. – Som det nasjonale arkivet for film i Norge, ønsker vi å legge til rette for forskning rundt den norske filmarven, og Gunnar Iversens studie av Per Høst gir oss viktig kunnskap både om våre egne samlinger, og om en av norsk films pionerer, sier Maria Fosheim Lund.

Naturen og eventyret
Etter flere reklame- og kortfilmer laget Per Høst i 1937 sin første helaftens foredragsfilm Fra det arktiske dyrelivs eventyrverden. Filmen slo an tonen i hans senere filmer og bøker. Det var naturen og eventyret han ville formidle. Sitt store gjennombrudd som dokumentarist og kulturformidler fikk Høst med kinodokumentaren Gjensyn med jungelfolket (1950). Filmen var en blanding av naturskildring og etnografisk portrett, og ble en betydelig større publikumsmagnet i 1950 enn den i dag mer kjente Kon-Tiki av Thor Heyerdahl og Olle Nordemar. I 1957 ble hans hovedverk Same Jakki rost opp i skyene av de norske kritikerne, og folk gikk mann av huse for å se den. Filmen ble vist i hovedprogrammet på filmfestivalen i Cannes, og ble solgt til USA og flere europeiske land.

Et massemedium
Per Høst (1907–1971) produserte, fotograferte og regisserte en lang rekke dokumentarfilmer, særlig naturfilm og eksotiske reisefilmer. Høst laget også fjernsynsprogrammer for BBC og NRK, reklamefilm og film i grenselandet mellom dokumentar- og spillefilm. Han skrev dessuten bøker og holdt foredrag over hele landet, i perioder også i utlandet. Som Gunnar Iversen treffende skriver, ble Per Høst «et massemedium gjennom sin omfattende foredragsvirksomhet, filmproduksjon og sine fjernsynsprogram.»

Naturen og eventyret. Dokumentarfilmskaperen Per Høst gir kultur- og filmhistorisk innsikt i et omfattende og variert virke som kom til å prege ikke bare norsk filmhistorie, men også det norske kulturlivet i tiden etter andre verdenskrig. Boken er rikt illustrert med fotografier fra Nasjonalbibliotekets samling, mange av dem blir her publisert for første gang. Boken utgis i Nasjonalbibliotekets skriftserie Nota bene. Boken koster 295 kroner og kan bestilles på Novus forlag .

Om forfatteren
Gunnar Iversen er professor i filmvitenskap ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU i Trondheim. Han har skrevet en rekke artikler og bøker om norsk og internasjonal filmhistorie, om dokumentarfilm og om faktaprogram på fjernsynet. I 2011 kom hans bok Norsk filmhistorie – spillefilmen 1911–2011 på Universitetsforlaget.

Samlingen Nettsidene