Nora Brockstedt 90 år
18. januar 2013

Vise- og jazzsangeren NORA BROCKSTEDT fyller 90 år søndag 20. januar. Knapt noen norsk utøvende kunstner har vedlikeholdt sin karriere og sin personlige uttrykksform så lenge som henne.

"Harmony Duo" - Nora Berg og Oddvar Sørensen
Aftenposten 19.07.1944

Nora Brockstedt vant en sangkonkurranse på Jordal Amfi i 1942 og begynte kort tid etter å opptre sammen med gitaristen og sangeren Oddvar Sørensen (senere Sanne) under artistnavnet«Harmony Duo». Sammen fikk de et gjennombrudd i sommerrevy på Chat Noir i 1944, og året etter debuterte den unge Nora Berg (som hun den gangen het) som plateartist. Repertoaret var de første årene gjennomført swing- og jazzpreget, men med årene rendyrket hun også en slager- og viseprofil som ble karakteristisk for henne, ikke minst i formidlingen av Alf Prøysen-viser(«Tango for to» etc.) Flere år turnerte hun også med storband i Sverige, hun medvirket i revyer, og i 1960 var hun den første som representerte Norge i Melodi Grand Prix med sangen «Voi voi». Hun opptrådte, turnerte og ga ut plater helt fram til den foreløpig siste i 2008, og gjennom radio og TV har hun fra tiår til tiår etablert seg som en våre musikalske nasjonalhelligdommer. Hun er nylig nominert til innlemmelse i Hall of Fame på musikkmuséet Rockheim, og i august i år vil Oslo Jazzfestival hylle henne med en egen artistgalla-konsert.

For tre år siden var Nora Brockstedt æresgjest på Nasjonalbiblioteket i forbindelse med markeringen av Norsk Melodi Grand Prix 50 år. I Mediateket kan man høre hele radio-opptaket av den første norske Grand Prix-finalen i 1960 – der Nora Brockstedt synger «Voi voi» – og vinner.

Samlingen Nettsidene