Leksikon: En bok der man skriver ting man ikke vet mye om
23. januar 2013

Lørdag 19.01.2013 var en liten, men eksklusiv gruppe unge leksikonskribenter samlet for å lage et barneleksikon på Nasjonalbiblioteket. Etter en omvisning i utstillingen All verdens kunnskap – leksikon fra perm til skjerm, der særlig Hakkespettboken ble trukket frem som tidenes mest ultimate leksikon, skred vi til verket.

Barna foreslo en lang rekke mulige oppslagsord; om ting man ville vite mer om, kjente litt til, eller som kanskje egentlig ikke finnes, som eksotiske haic og det mer hjemlige kongledyret. Noen ord hadde dobbelbetydning, som bris og bolle. Av tematiske tyngdepunkt kan nevnes fenomener fra piratlivet, scenekunsten og dataspillverdenen. Bredden av forslag var imponerende, og det var knivskarp konkurranse for å komme videre: kun ti ble valgt ut til videre redigering av leksikonkomiteen (i tillegg til klassikeren «Katt», som fikk være med som tierlistas åpenbare nummer elleve).

Her følger oppslagsordkandidatene, i foreslått rekkefølge: Surfe, bil, bibliotek, robot, bris, navn, bokstav, øredobber, Big Ben, dverghamster, bolle, Minecraft, Haic, lapis lasuli, Skylander, cruiseskip, lava, mikrofon, meitemark, høyttaler, kulde, butikk, strøm, kanarifugl, sko, skjerf, skattkiste, kanon, sjørøver, sverd, pc/data, oppdager, evangelist, gissel, redningsmann, Oslo, leksikon, språk, hund, kongledyr, båt, scene, viskelær, pistol, dynamitt, flammer, krig.

Vinnerne var

 1. Leksikon (13 stemmer)
 2. Oppdager (12 stemmer)
 3. Lava (11 stemmer)
 4. Strøm (11 stemmer)
 5. App (11 stemmer)
 6. Robot (10 stemmer)
 7. Haic (9 stemmer)
 8. Minecraft (9 stemmer)
 9. Skattkiste (9 stemmer)
 10. Dynamitt (9 stemmer)
 11. Katt (9 stemmer)

Redaksjonen hadde følgende uttalelser og definisjoner av oppslagene:

 1. Leksikon: En bok der man skriver ting man ikke vet mye om. Leksikon kan være i en bok eller på nettet. Det er en alfabetisert rekkefølge av ord.
 2. Oppdager: En person som oppdager ting. En person som finner ting. En person som opplever ting. En som reiser til forskjellige steder for å finne ut ting.
 3. Lava: Lava er veldig varmt. Det kommer fra vulkanen.Det er magma. Det er flytende stein. Flytende stein kalles magma.
 4. Strøm: En ting som får elektriske ting til å virke. Det finnes vekselstrøm og likestrøm.
 5. App: Noe man kan laste ned fra nettet. Det kan være et spill. Det kan være nyttige ting. Det er forkortelse for det engelske ordet Application som betyr program på norsk. Man henter i fra app store. Man kan lage det selv. Det uttales ÆPP.
 6. Robot: Den er automatisk. Det er en elektronisk ting som oftest er lagd av skrapmetall. Det er et hjelpemiddel så folk som ikke kan gå kan gå likevel.
 7. Haic: Det man sier til hundene når man kjører hundeslede for at de skal kjøre fortere.
 8. Minecraft: Et spill med firkantede brikker. Man kan finne skatter der. Man må sloss mot Creeper, Spider, Zombie og Skeleton. Man kan ri på griser. Man kan klippe ull av sauene. Man lager verdener. Man kan lage hunder og temme dem. Egentlig er det ikke hunder men ulver. Man kan finne mange byer og der er det menn med pølsenese.
 9. Skattkiste: De er ofte med i eventyr. Det kan ligge verdifulle ting oppi. De er fulle av gull, diamanter og smykker. Kista er ofte av tre. Sjørøverne vil ofte ha dem. De er gravd ned i sanda, eller på havsensbunn.
 10. Dynamitt:Det sprenger ting i lufta. Alfred Nobel fant opp en trygg måte å sprenge denpå.
 11. Katt: Det kan være et kjæledyr. Den maler. Den kan være sint. Den mjauer. De er myke og deilige. Katter har ikke øyelokk. Katter liker ofte kos. Øynene åpner etter åtte dager. Bare hankatter kan være helt oransje, og bare hunkatter kan ha tre farger.

Under arbeidet ble det tegnet og spist boller og brus – og etter imponerende innsats fikk deltagerne med seg hjem både premier og et diplom, som bevis på at de nå med rette kan kalle seg autoriserte barneleksikonredaktører.

Samlingen Nettsidene