Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike
05. september 2013

Stumfilmmusikere finnes fremdeles. Den britiske pianisten Stephen Horne regnes som en av verdens beste. Nå har han laget musikk til de nyrestaurerte stumfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspedition til første vinterkvarter (Reidar Lund, 1923) og Maud over Polhavet fra 1926 (Odd Dahl, 1926). Filmene er restaurert av Nasjonalbiblioteket og kommer på DVD i løpet av året.  

Polarskipet Maud

Disse filmene er de siste i en serie på fem stumfilmer om Roald Amundsen og hans ekspedisjoner som Nasjonalbiblioteket har restaurert de senere årene. Stephen Horne har nå spilt inn musikken til tre av disse filmene.

Komponist Stephen Horne (t.v) og produsent Halldor Krogh (t.h) i studio K20 i NRK

Horne tilhører gruppen stumfilmusikere som improviserer frem sin musikk. Dette er en av flere måter å skape stumfilmmusikk på. Andre komponerer eller prøver å gjenskape det opprinnelige.   

Den 6 .september tolker Stephen Horne filmen Luftskipet Norges flukt over polhavet på direkten under Stumfilmdagene i Tromsø . Har du ikke anlending til å delta der kan du høre ham i et intervju med NRK radio fra 25. august .  

Den originale utgaven av Med Maud over polhavet: Roald Amundsens ekspedition 1922-1925 , den uten musikk, er tilgjengelig i det digitale biblioteket.   

Samlingen Nettsidene