Krig og fred – siste utgave av NB21
13. mai 2015

«Krig og fred» er tema for siste nummer av NB21.  Nasjonalbiblioteket rommer uendelige historier – også fra krigen.  I dette nummeret løftes noen av disse historiene frem.

Den norske illustratøren Rudolf Næss satt i fangenskap i konsentrasjonsleirene Natzweiler og Dachau. Etter krigen laget han et album med tegninger som skildret livet i fornedrelsen. Han gjorde det for at ettertiden skulle vite. Og for at det aldri skulle gjenta seg. I dette nummeret av NB21 blir NN-fangens uhyggelige vitnesbyrd fra natt og tåke løftet frem.

Mors historie
Også Bente Børsum er preget av krigen.  Moren hennes satt i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Det forandret ikke bare hennes eget liv, men også livet til resten av familien. I NB21 kan du lese intervjuet med skuespilleren Bente Børsum. Først som godt voksen tok hun tak i sin egen historie – og lagde teater av den.

Kongens valg
I sin nye film prøver regissør Erik Poppe å komme nærmere mennesket Haakon og de politiske og personlige valgene han stod ovenfor i april, 1940. I forarbeidet til filmen hørte regissøren blant annet på filmer og radioopptak med kongen i Nasjonalbiblioteket. Filmer og opptak som er tilgjengelige for alle!

Krig i bilder
Nasjonalbiblioteket sitter også på mye spennende bildemateriale knyttet til krigen, flere av disse samlingene blir presentert i dette nummeret. I Sør-Norge brukte den ungen fenriken Olav Tjønneland kameraet heller en coltpistolen. Noe som førte til unike bilder av krigens ødeleggelse. Tjønnelands bilder står i sterk kontrast til fotografiene tatt av en ukjent tysk soldat. Ifølge soldatens datter var faren veibygger i Norge under 2. verdenskrig.  På bildene av smilende arbeidslag og norsk natur er det lite som minner om krig.

De illegale avisene ga rystende detaljer om tvangsevakuering og brenningen av Finnmark. I Nasjonalbiblioteket er mange av avisene lagret, sammen med et rystende bildemateriale.

Bygget jernbane
Forfatter Bjørn Westlie er opptatt av å finne historiene som ennå ikke er blitt fortalt. I sin siste bok Fangene som forsvant forteller han om NSBs bruk av sovjetiske krigsfanger da Nordlandsbanen ble bygget.

Dette er siste utgaven av NB21 som blir gitt ut. Nasjonalbibliotekets magasin NB21 har kommet ut med to nummer i året siden 2007. De tidligere utgavene vil fortsatt være tilgjengelige på nettet.

Les siste utgave av NB21 her .

Samlingen Nettsidene