Kassetten 50 år
30. august 2013
Av: Thomas Baardsen
 

I dag, 30. august, er det 50 år siden kassetten for første gang ble introdusert. Formatet revolusjonerte bruken av musikkopptak. I Nasjonalbiblioteket spilles det fortsatt kassett - samlingen inneholder både dokumentasjonsopptak og innspillinger av kjente artister.

Det var Philips som utviklet det kompakte kassettformatet ment for diktering og hjemmeopptak. Oppfinnelsen baserte seg på prinsippene til spolebåndopptakeren, men Philips brukte smalere bånd og lavere hastighet for å komprimere systemet og gjøre det enkelt å betjene. Phillips lot andre produsenter benytte seg av oppfinnelsen uten vederlag, noe som medvirket til at formatet raskt fikk en stor utbredelse. Den åpne holdningen fra Philips gjorde at mange bidro til å forbedre formatet, og lydkvaliteten ble gradvis bedre. På begynnelsen av 1970-tallet kom både dolby støyreduksjon og chrome-bånd, og formatet ble mer og mer benyttet også for musikk - som en konkurrent til LP-platen.

Opptakerne var så enkle å betjene at alle nå kunne eksperimentere med lydopptak. Kassettbrev ble sendt opp og ned langs hele Norge. Barn spilte inn blokkfløytemelodier og hørespill. Kassettformatet introduserte også verden for piratkopiering. Musikken kunne enkelt deles og kopieres, eller man kunne «laste ned» favorittlåten direkte fra radioen. Som et svar på det nye fenomenet opprettet Stortinget skatt på opptakskassetter og lignende fra 1982, samt satte opp et eget fond som skulle fordele pengene blant rettighetshavere. Kassettavgiftsfondet var virksomt frem til år 2000.

Også for musikere betydde det enkle og lett tilgjengelige opptakssystemet mye. Alle kunne nå enkelt ta opp sine egne låter, og dele dem med dem en måtte ønske. Demokassetten for selvpromotering lå på alle ambisiøse musikeres innerlommer og ble plukket frem på sene fester. Også større artister brukte kassettformatet. Bruce Springsteens sjette album, Nebraska, ble i sin helhet innspilt og mikset på kassett av Springsteen selv.  

Kassetten revolusjonerte også bruken av musikkopptak. Ikke bare kunne man sette sammen sin egen spilleliste på kassetten, men kassettspillerens robuste og enkle konstruksjon betydde at musikkopptak kunne benyttes i langt flere sammenhenger enn før. Kassettspillere i bil var en så stor suksess at det kun er tre år siden det fremdeles ble levert i nye biler (Lexus), men den største bruksrevolusjonen kom i form av den portable kassettspilleren. Walkmannen ble introdusert av Sony i 1979 og ble en kjempesuksess.  For de som ville være litt mindre privat, kom de såkalte «ghettoblasterne».  Også disse var portable og batteridrevne som Walkmannen, men med en helt annen størrelse og med kraftige høyttalere.

Kassettens storhetstid løp ut med 80-tallet. Men fremdeles er ikke formatet helt borte. Kassettspillere og opptakskassetter er fortsatt i salg, og fremdeles ruller millioner av biler rundt med kassettspillere i dashbordet. På loft og i kjellere rundt omkring ligger utallige kassetter i pappesker og plastposer, som skatter ventende på å bli oppdaget. Vanene og bruksendringene som kassettformatet førte med seg er uansett svært synlige, selv om walkman er byttet ut med smarttelefon, og fildeling har tatt over for kassettkopiering. 

I Nasjonalbiblioteket spilles det også fremdeles kassetter. Personlige samlinger av opptak fra artister samt forskjellige former for dokumentasjonsopptak er de vanligste kassettene som finner veien til Nasjonalbiblioteket. Sist ut var en rekke kassetter spilt inn av Joachim «Jokke» Nielsen. De inneholder for det meste konsertopptak, men også opptak gjort i forbindelse med låtskriving og studioinnspilling.    

Etter år på år med nedgang i salg av kassetter har faktisk salget og antall utgivelser økt de siste par årene. 2 millioner utgitte kassetter ble rapportert solgt i 2012. For Storbritannia var antallet en tredobling fra året før.

En del artister selger kassetter sammen med koder for nedlasting av mp3-filer. Kassettformatet har hele tiden klart å gå sine egne veier.  Fra å være tiltenkt en rolle som et enkelt kontorverktøy (diktafon), klarte formatet likevel å revolusjonere musikkindustrien og forandre vår holdning til musikkopptak.

Samlingen Nettsidene