Ibsen på verdens scener i 2012: Hedda og Nora vinner igjen, mens Peer rir Norge
10. januar 2013

Hvert år er Henrik Ibsen en av verdens mest spilte dramatikere. I løpet av fjoråret ble det registrert 165 premierer på hans dramaer, og alle seks kontinenter er representert i Ibsen.nets repertoardatabase. Det er USA, Norge og Tyskland som er de ledende Ibsen-nasjoner, med henholdsvis 31, 23 og 20 premierer i året som gikk.

Fra oppsetningen av Hedda GablerA Filha do General (Generalensdatter) – i Mosambik
foto: Mutumbela Gogo

Den ultimate vinner på verdens teatre i 2012 ble den farlig fascinerende Hedda Tesman, eller som det heter hos Ibsen: «Den deilige Hedda Gabler. Hun, som hadde så mange kavalerer omkring seg», men som i egne ord kun har anlegg for en ting: Å kjede livet av seg. Verdens teaterpublikum kan ikke sies å kjedes av Hedda, for det var hele 42 premierer på dette stykket i 2012, blant annet i Australia, Frankrike, Spania, Mosambik og Sør-Korea. På andreplass kom Et dukkehjem med 33 premierer. Blant disse er flere nye bearbeidelser av Ibsens tekst.

Her på berget holder vi nordmenn fortsatt et godt tak i vår Peer, den glade eventyrer med sitt gode humør og et noe fleksibelt sett av moral. I Norge var det 7 premierer på Peer Gynt i året som gikk. To av disse var danseteaterforestillinger, og én en rockemusikal som turnerte i norske fengsler.    

Av alle Ibsens dramaer er Et dukkehjem mest spilt sammenlagt, hele 1538 oppsetninger er registrert fra 1879 til i dag. Det er grunn til å tro at Et dukkehjem er verdens mest spilte drama de siste hundre år.   

Ibsen.net :
Ibsen.net er Nasjonalbibliotekets nettportal om Henrik Ibsen. Sidene fins i tre språkversjoner - norsk, engelsk og tysk og er et ressurs-, kunnskaps- og informasjonsnettsted om Henrik Ibsens liv og verk med nyhets- og aktualitetsstoff, bakgrunns-, fakta- og fordypningsstoff. Nettstedet inneholder en arrangementskalender med løpende, dagsaktuell informasjon om Ibsen-arrangementer som finner sted over hele kloden hver eneste dag. Ibsen.net er verdens største nettsted om forfatteren, både hva angår informasjonsmengde og antall brukere.

Samlingen Nettsidene