Historier fra rockeøya
21. august 2014
Av: Elin Tinholt
 

Artistkontrakter, fotografier, plakater, evalueringsrapporter, takkekort fra artister – arkivet etter Kalvøyafestivalen rommer ikke bare fortellingene om det som skjedde på scenen, men gir også innsyn i livet bak scenen. Festivalsjef Paul Karlsen har donert festivalens samlede arkiv til Nasjonalbiblioteket, som ble overført via Rockheim. Viktig kulturhistorisk materiale er dermed sikret og tilgjengelig for ettertiden.

ROCKEHISTORIE - Mangeårig festivalsjef Paul Karlsen har donert arkivet etter Kalvøyafestivalen til Nasjonalbiblioteket. Foto: Nasjonalbiblioteket

Den første Kalvøyafestivalen gikk av stabelen 5. september 1971. På scenen stod blant annet Finn Kalvik og Jan Garbarek. Leikarring og barnetimer stod på programmet i festivalens første fase. Men festivalen vokste seg raskt stor, og fikk etter hvert preg av å være en ren rockefestival.

Tidlig Zappa
I 1973 stod Frank Zappa på scenen på øya i Bærum, og dermed var standarden satt. – Om alle som mener de var der, faktisk var på Kalvøya den dagen – så ville nok publikumstallet ligge nærmere 50 000 enn de 13 000 som kjøpte billett, smiler Paul Karlsen. Selv trekker han frem konserten med Carlos Santana i 1980 som en av favorittene. – Konserten var fantastisk, men da de skulle rigge ned igjen startet marerittet, forteller han. – Det hadde regnet i tre uker og gressbakken var gjennomvåt. Bandet skulle ha neste konsert i Danmark og pakket sammen utstyr og instrumenter i en fei, men da lastebilene skulle starte opp bare spant de på det våte dekket og kom ikke av flekken. Situasjonen virket håpløs helt til en ukjent mann ba om å få nøklene. På mirakuløst vis klarte han å kjøre de tungt lastede bilene bort. – Den unge mannen, Fritjof Knoph, ble sporenstreks ansatt som transportsjef, humrer Karlsen.

Suksess og fiasko
Kalvøyafestivalen har mange gylne øyeblikk, og konserten med Neil Young i 1993 er en klar festivalfavoritt blant mange. Visstnok skal Neil Young også selv ha uttalt at denne konserten på Kalvøya er en av hans aller beste. Peter Gabriel entret scenen to ganger på Kalvøya. Første gangen i 1987 var det en stor suksess, da han kom tilbake i 1994 var publikumssvikten total, med bare 1000 besøkende. I 1989 måtte festivalen operere med to ulike festivalplakater, én med Tracy Chapman på toppen og en annen med Tanita Tikaram siden de to damene ikke kunne bli enige om hvem av dem som var det største trekkplasteret. Da den siste Kalvøyafestivalen ble arrangert 28. og 29. juni i 1997 var det med fanen høyt hevet og artister som David Bowie, Nick Cave & The Bad Seeds på plakaten.

Se selv

Nå kan du selv studere arkivet etter Kalvøyafestivalen i katalogen Hanske:  Søk på signaturserien «Mus.arkiv» og hovednummer 1. 

Samlingen Nettsidene