Henrik Ibsen 185 år 20. mars!
20. mars 2013
Av: Benedikte Berntzen
 

Vår aller fremste dikter, nordmenns pennerefser og stadig siterte, karikerte og engasjerende Henrik Ibsen ble født den 20. mars for 185 år siden. Dagen markeres som vanlig i Skien med parade og program i byen og ved hans barndomshjem Venstøp. Men om man skal få riktig inntrykk av Ibsens posisjon i dag bør man ta en titt på Nasjonalbibliotekets Ibsenportal ibsen.nb.no , som holder oversikt over aktuelle Ibsen-oppsetninger: Over 100 oppsetninger av hans dramaer spilles i inneværende teatersesong fordelt på 30 land. Nesten hver dag står et Ibsen-stykke på en teaterplakat et sted i verden og hans 185-årsdag er intet unntak. Vi gratulerer med dagen nok en gang, Dr. Ibsen!

Fra den ikke helt vellykkede festmiddagen under feiringen av Ibsens 70-årsdag i København. Sophus Schandorph taler til en trykket forsamling.Tegning av Alfred Schmidt i Blæksprutten 1898.

Til hans 67-årsdag var det Sigurd og Bergljot som planla fødselsdagens hans, som han beskrev i et brev som «jeg tror nok at det var vellykket». Et annet år inviterte Suzannah til åpent hus på dagen, med et festbord som bugnet av kaker, vin, frukt, kakao og en enorm bursdagskake med hvit glasur.

Aftenposten annonserte en av festmiddagene i anledning feiringen av Ibsens 70-årsdag i 1898. 

Ibsens 70-årsdag i 1898 ble en begivenhet i mange europeiske land, bare i Berlin hadde seks teatre festforestillinger med hans stykker i anledning dagen. Både i Kristiania og København arrangerte studentene fakkeltog, det ble laget festskrift, og gaver kom fra Paris og London. Ibsen reiste til København og Stockholm til middager og festforestillinger, og avisene rapporterte om hans ankomst og hvordan han ble tatt imot. I København ble han innlosjert på fyrstesuiten i det fasjonable Hotel D'Angleterre og i Stockholm var det fest på Hasselbacken og Grand Hotel. Tildelinger av storkorset av Dannebrog og storkorset av Nordstjerneordenen var også en del av hyllesten fra våre naboland. Feiringen varte i flere uker og var en sensasjon av kjendisdyrkelse og festtaler, men også noe ironisering over den aldrende mesters flørting med unge piker. Vel hjemme i Kristiania kunne dikterstjerna puste ut i takknemlighet. Han hadde fått så mange hilsener at han så seg nødt til å sende takkebrev gjennom et nyhetsbyrå til norske, svenske, danske, tyske og østerrikske aviser: «Min hjerteligste og ærbødigste Tak for alle modtagne Hædersbevisninger og for al Glæde i Anledning af min Fødselsdag.»

Nasjonalbiblioteket har verdens største samling av materiale av og om Henrik Ibsen. Mye av dette unike materialet er digitalt tilgjengelig på www.nb.no.

Ibsen er en av verdens mest spilte dramatikere og stadig et av verdenslitteraturens ledende navn. I repertoardatabasen på Ibsen.nb.no er 9142 oppsetninger av Ibsens verker registrert. 

samlingen nettsidene