Charles Rabot – med hjertet i norske fjell
18. august 2014

Franskmannen Charles Rabot (1856–1944) gjennomførte en rekke vitenskapelige fjell- og brevandringer på Nordkalotten mot slutten av 1800-tallet. Okstindmassivet i Hemnes kommune var ett av områdene Rabot besøkte, og i helga åpnet Hemnes Turistforening den spektakulære Rabothytta ved brekanten på Okstindan. Også i Nasjonalbiblioteket kan man finne sporene etter Charles Rabot – i det digitale biblioteket finnes mye av korrespondansen Charles Rabot hadde med blant andre Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.

Charles Rabot var geograf, etnograf, breforsker og fjellklatrer. Han var den første som besteg Kebnekaises sørlige topp (1883), han kartla Svartisen og utvidet etterhvert sine vitenskapelige undersøkelser til å omfatte deler av Kolahalvøya som inntil da hadde vært ukjent terreng. To av hans reisebeskrivelser, Aux fjords de Norvége et aux fôrets de Suéde og Au Cap-Nord, er tilgjengelige i det digitale biblioteket. Det er også korrespondansen med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Charles Rabot oversatte en rekke verker fra norsk til fransk, deriblant Roald Amundsens Nordvestpassagen. Beretning om Gjøa-ekspeditionen 1903–1907 , og Sydpolen. Den norske sydpolsfærd med Fram 1910–1912 og Fridtjof Nansen  Fram over Polhavet. Den norske polarfærd 1893–1896 .

Da Charles Rabot vandret i norske høyfjell var det få steder å søke ly for vær og vind. Turistforeningens hytte ved Okstindbreen er DNTs hytte nr. 500. Den bærer navnet til den franske oppdageren.

Kilde: Wikipedia

samlingen nettsidene