Bokhylla.no er åpnet: 100 000 bøker fritt tilgjengelige
11. oktober 2012
Av: Nasjonalbiblioteket
 

100 000 bøker utgitt i Norge til og med år 1999 ble i dag fritt tilgjengelige på internett da Bokhylla.no ble åpnet i Nasjonalbiblioteket. Kulturminister Hadia Tajik stod for den offisielle åpningen av Norges nye digitale bokhylle. 

–  Nordmenn er med Bokhylla sikret tilgang til et digitalt bibliotek når og hvor de måtte ønske. Bokhylla gir oss tilgang til store deler av verdenslitteraturen rett i lomma. Begrepet pocketbok har fått en ny betydning. Bokhylla-avtalen er den første av sitt slag i verden. Det er det all grunn til å være stolte av, sa kulturminister Hadia Tajik i åpningstalen.  – En av Nasjonalbibliotekets oppgaver er å gjøre verdenslitteraturen tilgjengelig. Bokhylla er et eksempel på at Nasjonalbiblioteket løser oppgaven på en enestående måte, avsluttet kulturministeren.

Billedkunstner Tone Myskja hadde laget en filmversjon av sin installasjon Stages and Storeys spesielt til åpningen av Bokhylla.no.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Kulturministeren valgte seg ut Jan Kjærstads Forføreren som boken hun ville søke opp i Bokhylla.no, og Kjærstad var til stede og fikk med seg det aller første søket etter at Bokhylla var åpnet.

Til stede ved åpningen var dessuten blant andre adm.direktør for Kopinor Yngve Slettholmstyreleder i Norsk faglitterær forfatter – og oversetterforening Jørgen Lorentzen, styreleder for Den norske forfatterforening Sigmund Løvåsen. Den digitale bokhylla ble presentert av Svein Arne Brygfjeld, seksjonsleder i IKT, Nasjonalbiblioteket .

 

Foto: Nasjonalbiblioteket

Fakta:
Bokhylla.no ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009. Det ble etter en avtale fra 28. august i år mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor bestemt at tjenesten skulle gjøres permanent og utvides til å omfatte alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. 100 000 bøker utgitt i Norge til og med år 1999 er nå tilgjenglige. Fra januar 2013 vil også bøker fra år 2000 være tilgjengelige. Bokhylla.no vil inneholde rundt 250 000 bøker når den er komplett i 2017.

Nasjonalbiblioteket startet for seks år siden systematisk digitalisering av alle sine samlinger som et ledd i arbeidet medå bevare dem for fremtiden. Det er også et mål å gjøre så mye som mulig av kulturarven fritt tilgjengelig på nett. Bokhylla er en viktig del av dette arbeidet.

Bøkene i Bokhylla.no er gratis tilgjengelig for å leses på nett av alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet kan også lastes ned og skrives ut.Forfattere, andre opphavsmenn og forlag blir betalt gjennom den kollektive avtalen som nå er inngått mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.

Så langt man kjenner til er Norge er det første landet i verden som har fått til en slik tjeneste.

samlingen nettsidene