Bibliotekenes hellige ro utfordres!
04. april 2014
Av: Ingjerd Skrede
 

I følge den nye formålsparagrafen i den endrede Bibliotekloven skal bibliotek også være en arena for meningsutveksling og debatt. Torsdag 3. april var Tønsberg og Nøtterøy bibliotek arene for mange friske meningsutvekslinger under overskriften; Tenke det, ville det, gjøre det med? Biblioteket som debattarena og litteraturhus - Har ytringsfriheten en pris?

Mariann Schjeide og Svein Arne Tinnesand.
- Stjele, dele, låne må bli en del av denne prosessen, sa Tinnesand

Biblioteksjef Tone Moseid ønsket velkommen til tilhørere og debattanter. Panelet bestod av Aslak Sira Myhre, Litteraturhuset i Oslo, William Nygaard, P.E.N. Norge, Osmund Kaldheim, rådmann i Drammen,  Mariann Schjeide, leder for Norsk bibliotekforening og Svein Arne Tinnesand, Nasjonalbiblioteket.

Utenfor komfortsonen

 - Vi beveger oss langt utenfor komfortsonen vår, men det er viktig at biblioteksjefen har det faglige ansvaret i forhold til kommuneledelsen, mente Mariann Schjeide.
Rådmann i Drammen kommune, Osmund Kaldheim responderte på dette med at han som rådmann aldri ville legge seg opp i hva bibliotekene ønsket å debattere. Hans jobb var å vurdere hvorvidt arbeidet ble godt gjennomført.
 
Arena for debatt
William Nygaard. Styreleder i P.E.N, ga uttrykk for at han syntes det var på høy tid at bibliotekene ble utfordret på å utvide sin rolle. Han ønsket dessuten at retningen bør bli mer politisk for å etterkomme forventningene. -Forhåpentligvis vil bibliotekene aktivt bli oppsøkt som arena for debatt.

Denne formålsparagrafen er em drøm vi har fått i fanget. La oss bruke den sa Mariann Schjeide. William Nygaard t.h.

Kontrovers og folkeopplysning
-Men, ikke en hvilken som helst debatt, innvendte Aslak Sira Myhre, som er leder for Litteraturhuset i Oslo, og var den i panelet med mest erfaring i debatt-arrangementer. Bibliotekene kan godt være arena for kontroversielle debatter, men debattene de selv arrangerer bør heller være folkeopplysnings-debatter. Finn ut hva som er viktig i ditt lokalmiljø, rådet Sira Myhre.

Gjør det!
Nasjonalbiblioteket har delt ut over 12 millioner til utvikling av bibliotek som arena for debatt, og Nasjonalbibliotekets Svein Arne Tinnesand har lest alle søknadene. – Vi ser av søknadene at det ikke er grunn til bekymring. Så, jeg har en hovedoppfordring til bibliotekene: Sett i gang og gjør det!

Samlingen Nettsidene