Nyheter
Hankø-drakten fra grossist Kjell Steinsvik & Co, ca. 1930. Eier: Nasjonalbiblioteket
Bademote gjennom tidene

Med badesesongen for døren er det tid for å la seg inspirere til passende strandantrekk. Denne uken viser vi småtrykk med bademote fra 1914 og framover i monteren ved Spesiallesesalen. Er du strikkekyndig, kan du ta pinnene fatt og strikke din egen «badedrakt for småpiker».

Foto: Thorolf Østmo. Eier: Nasjonalbiblioteket
Fargerik glede

Etter at det kvelden 7. mai 1945 ble kjent at tyskerne hadde kapitulert, tok det ikke lang tid før gatene i Oslo ble fylt av mennesker. Blant dem var hobbyfotografen Thorolf Østmo. Utstyrt med Leica-kamera og noe så sjeldent som fargefilm, tok han unike bilder av en hovedstad i gledesrus.

Forside NB21 2015
Krig og fred – siste utgave av NB21

«Krig og fred» er tema for siste nummer av NB21. Nasjonalbiblioteket rommer uendelige historier – også fra krigen.  I dette nummeret løftes noen av disse historiene frem.

Bilder fra Reidar Eriksens film, som viser glade barn fredsdagene 1945. Eier: Nasjonalbiblioteket
Se amatørfilmen fra fredsdagene i sin helhet

Nylig har vi på vår nettside vist en smakebit av en tidligere ukjent amatørfilm fra fredsdagene i 1945. Nå kan du se hele filmen som viser bilder fra feiringen av freden i Oslo og kongefamiliens hjemkomst.

Logo for festivalen The Nitrate Picture Show.
Magiske nitratfilmer

Filmfestivalen The Nitrate Picture Show ble i år arrangert for første gang ved det amerikanske film- og fotomuseet George Eastman House. I tillegg til originale nitratvisningskopier av blant annet mesterverket Casablanca fra 1942, ble også to norske reklamefilmer fra Nasjonalbibliotekets samling vist ved festivalen.

Billedbokhyllas logo
Billedbok-app fra bokhylla.no utviklet i Hammerfest bibliotek

Mange gode billedbøker er forsvunnet fra bibliotekenes samlinger fordi de er blitt utslitte og derfor ikke lenger er tilgjengelige i papirutgaven. Hammerfest bibliotek hadde en god idé om å gjøre disse billedbøkene tilgjengelige.

Christiane Koren. Eier: Nasjonalbiblioteket
Mor Koren ‒ ”Norges Pleyedatter”

Onsdag 6. mai samles noen av Nordens fremste spesialister på moderne kildeutgivelser i Nasjonalbiblioteket for å fortelle om hvilke muligheter og utfordringer ny teknologi gir for utgivelse av historisk kildemateriale. På seminaret lanseres første del av Nasjonalbibliotekets utgivelse av Christiane Korens 200 år gamle dagbøker, som består av i alt 2 200 håndskrevne sider. Mor Korens dagbøker er en viktig kilde til kulturelle, sosiale, litterære og nasjonale forhold i en avgjørende fase i norsk historie. Her kan du lese Ruth Hemstads artikkel om Mor Koren.

Konsertplakat Mesterstykke
Opplev samtidskomponistene

Norsk samtidsmusikk sto i første rekke under de to Mesterstykke-konsertene som nylig ble holdt i Nasjonalbiblioteket. Her ble blant annet Bjørn Bolstad Skjelbreds Nocturnal transition urframført. Opplev arrangementet gjennom våre videoer fra konsertene.

Karen Rygh informerer besøkende ved standen i Frankfurt. Foto: Ingrid Romarheim Haugen / Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket på musikkmesse i Frankfurt

15.–18. april deltok Nasjonalbiblioteket på verdens største musikkmesse med en utstilling av noter til norsk samtidsmusikk fra NB noter. På tross av sin noe beskjedne størrelse hadde standen en jevn strøm av besøkende under hele messen.

Bokside med rødstrupe fra «Vore venner smaafuglene: 32 fugleskisser med billeder». Eier: Nasjonalbiblioteket
Småfuglenes venn

Våren er kanskje den beste tiden for fuglekikkere. Har du en ornitologspire i magen, men ser ikke forskjell på måltrost og stær? Aner du ikke om det er en linerle som kvitrer utenfor kjøkkenvinduet? Jacob Sann kan gjøre deg klokere.

samlingen nettsidene