Nyheter
Nasjonalbibliotekets markering av Agnar Mykles 100-årsjubileum 2015
Nasjonalbibliotekets markering av Agnar Mykles 100-årsjubileum 2015

8. august er det 100 år siden Agnar Mykle ble født. Nasjonalbiblioteket markerer årets Mykle-jubileum med en plakatutstilling til bibliotek over hele landet, en større utstilling fra slutten av september og en rekke arrangementer ut over høsten.

 Filmhistoriens ukjente helter
Filmhistoriens ukjente helter

For vanlige folk er de ukjente fjes. Men nevner du navnet deres for landets filmregissører, fotografer og andre bransjefolk, vil de med stor sannsynlighet nikke både gjenkjennende og anerkjennende på hodet. I to tiår har ekteparet Andrzej og Urszula Kiwala vært med og preget norsk film- og kinobransje, og siden 2011 har de også bidratt til å bevare filmarven.

Biblioteklederkonferansen 2015 – Strategi og handling
Biblioteklederkonferansen 2015 – Strategi og handling

Biblioteklederkonferansen 2015 finner sted på Scandic Hotel Asker 21.-22.oktober.

Konferansen henvender seg til ledere i folke- og fylkesbibliotek og fag- og forskningsbibliotek, og vi ønsker også velkommen til bibliotekenes eiere, administrasjon og politikere.

SLQ nr 1-2 2015 Access and statistics
SLQ nr 1-2 2015 Access and statistics

Scandinavian Library Quarterly kommer denne gangen ut i form av et dobbeltnummer med temaene tilgjengelighet og statistikk.

Sommerdrømmen
Sommerdrømmen

Sommeren er over oss, og med den kommer gjerne også badeliv og ferie. Fotografen Anders Beer Wilses badebilder fra Oslofjorden viser sommeridyll fra tidligere tider.

Agnes Hiorth med portrett av Olav V. Foto: Nasjonalbiblioteket
Agnes og Olav V

Arkivet etter kunstmålaren Agnes Hiorth (1899–1984) blei tidligare i år ferdig ordna i Nasjonalbiblioteket. Hiorth er særleg kjent for portretta sine av kongefamilien og måla også Kong Olav V. 2. juli i år er det 112 år sidan den folkekjære kongen kom til verda. 

Bibliotheca Nova
Om krig i barne- og ungdomslitteraturen i skriftserien Bibliotheca Nova

Les foredragene fra årets Kari Skjønsberg-dager i det ferske nummeret av skriftserien Bibliotheca Nova, hvor krig i barne- og ungdomslitteraturen er tema.

 Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse
Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse

Programmet for Den 11. nordiske jazzkonferansen er nå klart, og det er åpnet for påmelding for alle som ønsker å delta. Konferansen finner sted på Nasjonalbiblioteket i Oslo fra 22.–23. oktober 2015.

Automatlageret i Rana. Foto: Nasjonalbiblioteket
Regjeringa moderniserer pliktavleveringslova

Stortinget vedtok den 9. juni endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida. Lova vil tre i kraft 1. januar 2016.
– Når lova trer i kraft, kan vi fryse tida, ikkje berre for det som er sagt og skrive eller publisert i skrift, lyd og bilete, men også det som er publisert på nett, sa direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre då Regjeringa gjorde framlegg om endringane i april.  

Reklameplakat for VG fra Nasjonalbibliotekets samling.
VG runder 70 år

Den første utgaven av avisen Verdens Gang, i dag kjent som VG, kom ut 23. juni 1945. Avisen ble startet opp av medlemmer fra Hjemmefronten. Fra Nasjonalbibliotekets arkiv har vi hentet frem et knippe reklameplakater for avisen. 

samlingen nettsidene