Nyheter
Å feire en nasjon
Ny utgave av Bibliotheca Nova – Å feire en nasjon

Årets første nummer av skriftserien Bibliotheca Nova er en rikt illustrert artikkelsamling som tematiserer etablering og bruk av nasjonale symboler og nasjonale feiringspraksiser. Nummeret distribueres i disse dager til alle landets bibliotek. En ambisjon er å inspirere bibliotekene til egne grunnlovsmarkeringer med utgangspunkt i egne samlinger.

Grunnlovsfeiringen: Snart klart for utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket
Grunnlovsfeiringen: Snart klart for utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket

Utstillingen "Nasjonale montasjer – Norske bilder gjennom 200 år" begynner å ta form i Nasjonalbiblioteket. Alt skal være klart til åpningen torsdag 30. januar. Klokken 11 åpner statssekretær Knut Olav Åmås utstillingen som viser 200 bilder med motiver og symboler som har vært med på å forme forestillingene om et nasjonalt fellesskap i den norske befolkningen fra 1814 og frem til i dag.

Biblioteklederkonferansen 2014
Biblioteklederkonferansen 2014

Biblioteklederkonferansen 2014 blir arrangert 22. og 23.oktober på Scandic Hotel Asker. Vi kommer tilbake med nærmere program og flere opplysninger etter hvert. Informasjon om denne konferansen og andre faglige arrangementer for bibliotekansatte finner du i kalenderen under inngangen Bibliotekutvikling .

«Like ved et skogvann» -  Norske folketoner
«Like ved et skogvann» - Norske folketoner

De siste årene har Nasjonalbiblioteket digitalisert deler av sin store manuskriptsamling av folkemusikk, nedtegnelser ved blant annet Olav Sande, Catharinus Elling og Ludvig Mathias Lindeman, og nå sist, ved Eivind Groven. Folketonene er søkbare og kan lastes ned i det digitale biblioteket eller via søk i håndskriftkatalogen « Hanske »

12,1 ekstra millioner skal fordeles til bibliotekene
12,1 ekstra millioner skal fordeles til bibliotekene

Nasjonalbiblioteket utlyser 12,1 millioner kroner til utviklingsprosjekter i folkebibliotek for 2014. Midlene er øremerket prosjekter som skal fremme folkebibliotekene som uavhengige møteplasser og arenaer for offentlig samtale og debatt, og kommer i tillegg til 16,2 millioner kroner som allerede er fordelt i utviklingsstøtte for 2014.

Prøysen-året er offisielt åpnet!
Prøysen-året er offisielt åpnet!

Søndag 19.januar ble Prøysen-året åpnet med en festforestilling i Det norske teatret. - Han så det store i det små, så Sigbjørn Johnsen i sin åpningstale hvor han ønsket alle en god prøysenfeiring.

Utlysning av prosjekt- og utviklingsmidler til folkebibliotekene som møteplass og debattarena
Utlysning av prosjekt- og utviklingsmidler til folkebibliotekene som møteplass og debattarena

Utviklingsmidlene skal stimulere folkebibliotekene til nye og kreative metoder for å gjøre bibliotekene mer attraktive som møteplasser og skape ny aktivitet i bibliotekrommet. Søknadsfrist er 17. februar.

Nye eBorgere
Nye eBorgere

Innbyggerne i Vestfold skal få bedre dataferdigheter. Vestfold fylkesbibliotek og Høgskolen i Vestfold er i gang med nye kurs i prosjektet eBorgerskap Vestfold. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Ressursside om grunnlovsjubileet
Ressursside om grunnlovsjubileet

Nasjonalbiblioteket feirer grunnlovsjubileet 1814–2014 med en ressursside som gir tilgang til relevant materiale. I 2014 og de påfølgende årene vil denne ressurssiden fylles med stadig flere bøker, bilder, tidsskrifter, aviser og annet relevant stoff. Det av materialet som ennå ikke er blitt digitalisert får du tilgang til i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo.

Time bibliotek er Årets bibliotek 2013
Time bibliotek er Årets bibliotek 2013

Time bibliotek er Årets bibliotek 2013. Nasjonalbiblioteket gratulerer!

 – Det har vært en nesten umulig jobb og et vanskelig valg. Vi kunne ha delt ut tre priser. Det skjer mye spennende i bibliotekverden, og alle de nominerte er særegne bibliotek. Vi har valgt en vinner som er både moderne og tradisjonell. Time bibliotek har som motto: «En oase for kunnskap og oppleving». Og vinneren er en oase, sa jurymedlem og leder for venstre, Trine Skei Grande, da hun kunngjorde vinneren av Årets bibliotek.

samlingen nettsidene