Nyheter
Utviklingsmidler: Husk søknadsfrist 17. februar!
Utviklingsmidler: Husk søknadsfrist 17. februar!

Regjeringen ønsker å utvikle folkebibliotekene som uavhengige møteplasser og arenaer for offentlig samtale og debatt. Det er satt av 12,1 millioner kroner til prosjekter som stimulerer folkebibliotekene til nye og kreative metoder for å gjøre bibliotekene mer attraktive som møteplasser og skape ny aktivitet i bibliotekrommet. Les mer om hvem som kan søke og hvordan du søker.

Å feire en nasjon
Å feire en nasjon

Hva skjer når nasjoner feirer? Og hva er en feiring, egentlig?  I 17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven på vedtatt på Eidsvold. Med dette utgangspunktet ønsket Nasjonalbiblioteket velkommen til et seminar som satte søkelyset nettopp på nasjonens tradisjon for feiring.

Seminar 6. februar: Grunnlovsjubilering og feiringstid
Seminar 6. februar: Grunnlovsjubilering og feiringstid

Hva skjer når nasjoner feirer? Hva er en feiring, egentlig? I et internasjonalt perspektiv er oppslutningen om den norske nasjonaldagen unik. Men hvorfor? Nasjonalbiblioteket ønsker med seminaret Grunnlovsjubilering og feiringstid å se nærmere på selve grunnlovsfeiringene. Stortingspresident Olemic Thommessen åpner seminaret, og Black Debbath fremfører grunnlovsjubileumsrock.

Nytt Bibliotheca Nova
Nytt Bibliotheca Nova

Digital formidling er et viktig utviklingsområde for bibliotekene. Det nye heftet i Bibliotheca Nova-serien presenterer mange eksempler på hvordan Nasjonalbiblioteket og folke- og fylkesbibliotek over hele landet har gjort materiale digitalt tilgjengelig.

Norsk folkemusikksamling blir en del av Nasjonalbiblioteket fra 1. februar 2014
Norsk folkemusikksamling blir en del av Nasjonalbiblioteket fra 1. februar 2014

Norsk folkemusikksamling blir fra 1. februar 2014 overdratt fra Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo til Nasjonalbiblioteket. I Nasjonalbiblioteket blir Norsk folkemusikksamling en del av en nyetablert musikkseksjon i Avdeling for forsking og formidling. Overføringen innebærer en styrking og sikring av oppgavene som til nå har vært utført i Norsk folkemusikksamling og er et viktig tilskudd til Nasjonalbibliotekets samlede musikkompetanse.

Nasjonale montasjer – Norske bilder gjennom 200 år - Utstillingsåpning
Nasjonale montasjer – Norske bilder gjennom 200 år - Utstillingsåpning

Torsdag 30. januar åpnet statssekretær Knut Olav Åmås utstillingen Nasjonale montasjer – norske bilder gjennom 200 år i Nasjonalbiblioteket. – Jeg er sikker på at dette jubileumsåret, hvor vi feirer 200 år med Grunnloven, vil inspirere til interessante og viktige debatter om nasjonalfølelse, folkestyre, demokrati og ytringsfrihet og jeg håper mange tar turen til Solli plass for å la seg overraske og inspirere, sa Åmås under åpningen av utstillingen.    

Å feire en nasjon
Ny utgave av Bibliotheca Nova – Å feire en nasjon

Årets første nummer av skriftserien Bibliotheca Nova er en rikt illustrert artikkelsamling som tematiserer etablering og bruk av nasjonale symboler og nasjonale feiringspraksiser. Nummeret distribueres i disse dager til alle landets bibliotek. En ambisjon er å inspirere bibliotekene til egne grunnlovsmarkeringer med utgangspunkt i egne samlinger.

Grunnlovsfeiringen: Snart klart for utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket
Grunnlovsfeiringen: Snart klart for utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket

Utstillingen "Nasjonale montasjer – Norske bilder gjennom 200 år" begynner å ta form i Nasjonalbiblioteket. Alt skal være klart til åpningen torsdag 30. januar. Klokken 11 åpner statssekretær Knut Olav Åmås utstillingen som viser 200 bilder med motiver og symboler som har vært med på å forme forestillingene om et nasjonalt fellesskap i den norske befolkningen fra 1814 og frem til i dag.

Biblioteklederkonferansen 2014
Biblioteklederkonferansen 2014

Biblioteklederkonferansen 2014 blir arrangert 22. og 23.oktober på Scandic Hotel Asker. Vi kommer tilbake med nærmere program og flere opplysninger etter hvert. Informasjon om denne konferansen og andre faglige arrangementer for bibliotekansatte finner du i kalenderen under inngangen Bibliotekutvikling .

«Like ved et skogvann» -  Norske folketoner
«Like ved et skogvann» - Norske folketoner

De siste årene har Nasjonalbiblioteket digitalisert deler av sin store manuskriptsamling av folkemusikk, nedtegnelser ved blant annet Olav Sande, Catharinus Elling og Ludvig Mathias Lindeman, og nå sist, ved Eivind Groven. Folketonene er søkbare og kan lastes ned i det digitale biblioteket eller via søk i håndskriftkatalogen « Hanske »

samlingen nettsidene