Nyheter
Det Norske Studentersamfund 200 år
Det Norske Studentersamfund 200 år

I dag er det 200 år siden Det Norske Studentersamfund ble stiftet. Organisasjonen har til tider hatt stor innflytelse på norsk politisk og kulturell debatt. På Nasjonalbibliotekets spesiallesesal kan du bestille opp håndskrevet materiale fra Daa, Wergeland, Welhaven og andre kjente personligheter fra Det Norske Studentersamfunds historie, som for eksempel Bjørnstjerne Bjørnson.

Fronter leselyst
Fronter leselyst

Langrennsløper Eldar Rønning er en av 25 kjente nordtrøndere som stiller opp på en stor dugnad for leseglede. I dag går startskuddet for kampanjen "Nord-Trøndelag leser" - et treårig prosjekt støttet av Nasjonalbiblioteket.

Hele Kivijärvi-arkivet samlet i Nasjonalbiblioteket
Hele Kivijärvi-arkivet samlet i Nasjonalbiblioteket

Kåre Kivijärvis ikoniske «Hav» inngår i arkivet etter den kjente fotografen. Kivijärvis sønn, Samuel Kivijärvi, har deponert hele arkivet i Nasjonalbiblioteket.

 

Leve Språket! – Utstillingsåpning 26. september
Leve Språket! – Utstillingsåpning 26. september

Det var fullt hus og stor stemning da språkutstillingen Leve språket! ble åpnet i Nasjonalbiblioteket på Den europeiske språkdagen 26. september i Språkåret 2013. Leve språket! er den første utstillingen Nasjonalbiblioteket lager som retter seg spesielt mot barn og unge.

Manuskriptet til Is-slottet av Tarjei Vesaas overrakt Nasjonalbiblioteket
Manuskriptet til Is-slottet av Tarjei Vesaas overrakt Nasjonalbiblioteket

Torsdag ble manuskriptet til Is-slottet av Tarjei Vesaas overrakt Nasjonalbiblioteket under en markering av 50 års jubileet for utgivelsen av romanen. I snart 50 år har originalmanuskriptet befunnet seg på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Utstillingsopning: Leve språket!
Utstillingsopning: Leve språket!

I dag på Den europeiske språkdagen 26. september i Språkåret 2013 opnar Nasjonalbiblioteket utstillinga Leve språket! – Vi gler oss til å opne utstillinga Leve språket!, seier nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein. – Heile Språkåret 2013 har Nasjonalbiblioteket jobba med å dokumentere kva for språk som vert brukte i Noreg i dag, mellom anna gjennom konkurransen Språk i ditt liv. 

Ny kalender!
Ny kalender!

Nasjonalbiblioteket har lansert en nettbasert kalender over faglige arrangementer for bibliotekansatte.

Banned Books Week
Banned Books Week

22–28 september 2013 markeres “Banned Books Week” i USA. I USA er Banned Books Week boksamfunnets årlige feiring av friheten til å lese. Hundrevis av bibliotek og bokhandlere rundt om i landet fokuserer oppmerksomhet på problemet med sensur ved å lage utstillinger om sensurerte og kontroversielle bøker og holde en rekke arrangementer. Kampanjen er sponset av flere ytringsfrihetsorganisasjoner, foreninger og aktører fra bibliotek og bokbransjen.

Språkspill på Forskningstorget
Språkspill på Forskningstorget

Barn og voksne strømmet til Forskningstorget på Universitetsplassen i helgen. Nasjonalbiblioteket hadde stand sammen med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek og var en av flere titalls utstillere fra forskningsmiljøer i Oslo og Akershus.

Norges første «flyfoto»
Norges første «flyfoto»

Sommeren 1906 kunne publikum i Kristiania stige 400 meter over byen i Brødrene Brünners luftballong fra Tivoli. Billetten kostet 5 kroner; en hel ukelønn, men muligheten for luftferd var noe nytt for folk og dette vakte stor interesse. Blant dem som benyttet seg av muligheten var amatørfotografen Fredrik Blom-Olsen som fotograferte byen fra luftballongen. Han ga oss dermed de første flyfotoene fra Norge.

samlingen nettsidene