Nyheter
Utlån av e-bøker i folkebibliotek – utfordringer og muligheter.
Utlån av e-bøker i folkebibliotek – utfordringer og muligheter.

E-bøker har i løpet av få år blitt et alternativ til trykte bøker. Det norske e-bokmarkedet har så langt vært lite utviklet, men det er i vekst, og spørsmålet om hvordan folkebibliotekene skal forholde seg til e-bøker har blitt stadig mer aktuelt. Det er utarbeidet et notat ved Nasjonalbiblioteket og Norsk kulturråds fagadministrasjon hvor det gjøres rede for utfordringer og muligheter knyttet til utlån av e-bøker i folkebibliotek. 

Søker ny nasjonalbibliotekar
Søker ny nasjonalbibliotekar

Kulturdepartementet har nå lyst ut den ledige stillingen som direktør for Nasjonalbiblioteket (nasjonalbibliotekar). Det søkes etter en strategisk og resultatorientert leder som kan bidra til å videreutvikle institusjonens samfunnsoppdrag og posisjon som et spennende og moderne nasjonalbibliotek. Se hele utlysningsteksten på jobbnorge.no

Nytt Bibliotheca Nova – Fra alfabet til relevans
Nytt Bibliotheca Nova – Fra alfabet til relevans

Tema i dette heftet er: Informasjonskompetanse og kildebruk i fagbibliotek. Flere høgskole- og universitetsbibliotek forteller fra sine prosjekter.

Vigdis Moe Skarstein
Offisiell avslutning for Vigdis Moe Skarstein i Nasjonalbiblioteket

Den offisielle avslutningen for Vigdis Moe Skarstein ble markert i Nasjonalbiblioteket i dag torsdag 20. mars. Kulturminister Thorhild Widvey og et stort antall gjester fra ulike kulturinstitusjoner i inn- og utland hadde funnet veien til Henrik Ibsens gate 110 for å være til stede da Moe Skarstein ble behørig avtakket.

Spydeberg bibliotek
Nattåpent på Spydeberg bibliotek

Spydeberg bibliotek i Østfold ble mandag kveld det første åpne/selvbetjente eller også kalt «meråpne» hovedbibliotek i Norge. Åpent bibliotek betyr at bibliotekbrukerne selv får adgang til biblioteket utenom den vanlige åpningstiden. I Spydeberg betyr det at alle registrerte brukere over 18 år kan låse seg inn i biblioteket fra kl. 06 - 22 alle ukens dager og låne på selvbetjeningsautomatene. Det var ordfører i Spydeberg kommune, Knut Espeland, som var den første til å låse seg inn i biblioteket ved hjelp av eget lånekort og pin-kode.

Johan Halvorsen (før 1895). Fotograf: Karl Anton Nyblin (1864–1894). Eier: Universitetet i Bergen.
«Taktstokken ble i hans hånd en tryllestav» – Johan Halvorsen 150 år

Hvis du er blant dem som hører Ønskekonserten klinge ukentlig fra radio, vet du hvem som komponerte den feiende friske kjenningsmelodien? Johan Halvorsen – og musikken var hentet fra "Bojarenes inntogsmarsj". 15. mars i år er det 150 år siden opphavsmannen ble født.

Film frå første verdskrigen på nett
Film frå første verdskrigen på nett

Medan krigen raste på kontinentet, var ein i Noreg mest oppteken av å halde seg nøytral. Dei norske filmane frå denne tida i Nasjonalbiblioteket si samling handla mellom anna om vintersport, fotball og segling, industribygging, fiske og kvalfangst. Dessutan feira vi dengang som no grunnlovsjubileet, med film frå jubileumsutstillinga på Frogner.

Ny bok om filmskaperen Per Høst
Ny bok om filmskaperen Per Høst

Per Høst er en av de fremste dokumentarfilmskaperne i norsk filmhistorie. Med sine naturfilmer og eksotiske reisefilmer fikk han folk til å strømme til kinoene. Etter et nitid researcharbeid presenterer Gunnar Iversen i denne boken ny kunnskap om Høsts omfattende virke. Boka «Naturen og eventyret. Dokumentarfilmskaperen Per Høst» inngår i Nasjonalbibliotekets skriftserie Nota bene.

Del din drøm for framtida
Del din drøm for framtida

Hva drømmer Norge om i 2014? NRK markerer grunnlovsjubileet ved å gi alle i Norge muligheten til å dele sin framtidsdrøm. «Drømmer for Norge» heter prosjektet. Ingen drøm er for stor, ingen for liten. Mandag 10. mars lager NRK Dagsrevyen direktesendt «drømmeinnslag» fra Kristiansand folkebibliotek på Torvet.

Fra venstre: Forlegger Hanne Bramness på vegne av oversetterprisen til Eva Jensen, Heidi Sævareid, debutantprisen, Bo Gaustad, illustrasjonsprisen, Gyrid Axe Øvsteng, bildebokprisen, Håkon Øvreås, litteraturprisen, PEr Ragnar Møkleby, bildebokprisen, Anne Thelle, fagbokprisen og Steffen Kverneland, tegneserieprisen. Foto: NBI
Kulturdepartementets premiering av de beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i 2013

Kulturdepartementets årlige premiering av barne- og ungdomsbøker fant sted torsdag 6. mars 2014 kl. 13.00 i Nasjonalbibliotekets store auditorium. Prisene ble delt ut av kulturminister Thorhild Widvey.

Samlingen Nettsidene