Nyheter
"Lesende dame" av Else Christie Kielland. Eier: Nasjonalbiblioteket
En lesende og skrivende kvinnes arkiv

Papirer fra arbeidet med å katalogisere biblioteket og arkivet på Baroniet Rosendal og korrespondanse med kolleger, billedkunstnere og lyrikere er en del av førstebibliotekar Solveig Tunolds arkiv. Dette er nå tilgjengelig i Nasjonalbiblioteket.

Plakat for Norsk Uke i Praha.
Norsk filmuke i Praha

Nylig ble sju norske filmer vist i Praha under festivalen Norsk uke. Arrangementet ble til i samarbeid mellom det nasjonale tsjekkiske filmarkivet Národní filmový archiv (NFA) og Nasjonalbiblioteket.

Seksjonsleder Lars Gaustad. Foto: Kjetil Iversen / Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket med i britenes «Save Our Sounds»-prosjekt

Leder for Digital bibliotekutviklings filmseksjon ved Nasjonalbiblioteket, Lars Gaustad, er invitert til å sitte i det rådgivende styret for British Librarys «Save Our Sounds»-prosjekt. Målet med prosjektet er å sikre lydarven for ettertiden.

 Kart fra Jan Huygen van Linschotens reisebeskrivelse fra 1601. Eier: Nasjonalbiblioteket
Jubileumsseminar for kvensk språk

I år er det ti år siden kvensk ble anerkjent som eget språk i Norge. 27. mai feires jubileet med filmpremiere, boklansering og foredrag.  Nasjonalbiblioteket har i anledning jubileet utviklet helt nye språkteknologiske ressurser for kvensk, som presenteres på seminaret.

Lillebil Ibsen og Hjalmar Fries i filmen Pan. Fotograf ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket
Til Norsk Litteraturfestival med debatt, film og portretter

I år er det 21. gang det arrangeres litteraturfestival på Lillehammer. Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre deltar i debatten Bibliotekløft?. I tillegg bidrar Nasjonalbiblioteket med visning av stumfilmen Pan og foredrag om forfatterportretter.

Liv Aakvik er en av initiativtakerne til Tramteatret. Foto: Elin Olufsen / Nasjonalbiblioteket
Fra opprør til suksess

Tramteatret har sikret sin historie for ettertiden ved å donere arkivet sitt til Nasjonalbiblioteket. De slo igjennom med revyen Deep Sea Thriller i 1977 og ble et av 1980-tallets største norske tv-ikoner med suksess-seriene om Pelle Parafins Bøljeband. Vi har møtt Liv Aakvik som var en av initiativtakerne til den radikale teatergruppen.

Hankø-drakten fra grossist Kjell Steinsvik & Co, ca. 1930. Eier: Nasjonalbiblioteket
Bademote gjennom tidene

Med badesesongen for døren er det tid for å la seg inspirere til passende strandantrekk. Denne uken viser vi småtrykk med bademote fra 1914 og framover i monteren ved Spesiallesesalen. Er du strikkekyndig, kan du ta pinnene fatt og strikke din egen «badedrakt for småpiker».

Foto: Thorolf Østmo. Eier: Nasjonalbiblioteket
Fargerik glede

Etter at det kvelden 7. mai 1945 ble kjent at tyskerne hadde kapitulert, tok det ikke lang tid før gatene i Oslo ble fylt av mennesker. Blant dem var hobbyfotografen Thorolf Østmo. Utstyrt med Leica-kamera og noe så sjeldent som fargefilm, tok han unike bilder av en hovedstad i gledesrus.

Forside NB21 2015
Krig og fred – siste utgave av NB21

«Krig og fred» er tema for siste nummer av NB21. Nasjonalbiblioteket rommer uendelige historier – også fra krigen.  I dette nummeret løftes noen av disse historiene frem.

Bilder fra Reidar Eriksens film, som viser glade barn fredsdagene 1945. Eier: Nasjonalbiblioteket
Se amatørfilmen fra fredsdagene i sin helhet

Nylig har vi på vår nettside vist en smakebit av en tidligere ukjent amatørfilm fra fredsdagene i 1945. Nå kan du se hele filmen som viser bilder fra feiringen av freden i Oslo og kongefamiliens hjemkomst.

samlingen nettsidene