Nyheter
Ny kalender!
Ny kalender!

Nasjonalbiblioteket har lansert en nettbasert kalender over faglige arrangementer for bibliotekansatte.

Banned Books Week
Banned Books Week

22–28 september 2013 markeres “Banned Books Week” i USA. I USA er Banned Books Week boksamfunnets årlige feiring av friheten til å lese. Hundrevis av bibliotek og bokhandlere rundt om i landet fokuserer oppmerksomhet på problemet med sensur ved å lage utstillinger om sensurerte og kontroversielle bøker og holde en rekke arrangementer. Kampanjen er sponset av flere ytringsfrihetsorganisasjoner, foreninger og aktører fra bibliotek og bokbransjen.

Språkspill på Forskningstorget
Språkspill på Forskningstorget

Barn og voksne strømmet til Forskningstorget på Universitetsplassen i helgen. Nasjonalbiblioteket hadde stand sammen med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek og var en av flere titalls utstillere fra forskningsmiljøer i Oslo og Akershus.

Norges første «flyfoto»
Norges første «flyfoto»

Sommeren 1906 kunne publikum i Kristiania stige 400 meter over byen i Brødrene Brünners luftballong fra Tivoli. Billetten kostet 5 kroner; en hel ukelønn, men muligheten for luftferd var noe nytt for folk og dette vakte stor interesse. Blant dem som benyttet seg av muligheten var amatørfotografen Fredrik Blom-Olsen som fotograferte byen fra luftballongen. Han ga oss dermed de første flyfotoene fra Norge.

Åpning av Litteraturhusbibliotekene i Vestfold
Åpning av Litteraturhusbibliotekene i Vestfold

Lørdag 21. september åpner samarbeidsprosjektet Litteraturhus Vestfold og publikum ønskes velkommen for å feire at de fire Vestfold-bibliotekene ikke bare skal ivareta tradisjonelle oppgaver, men også tilby et variert litteraturhusprogram.

Forskningstorget 2013
Forskningstorget 2013

Fredag 20. og lørdag 21. september blir Universitetsplassen i Oslo forvandlet til et sydende torg av spennende forskningsaktiviteter for barn og voksne i alle aldre. Nasjonalbiblioteket deltar på Forskningstorget og har stand sammen med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Her kan du dykke blant milliarder av ord og gjøre pc-en svømmedyktig i lesing.

Kulturdepartementet deler ut 1,2 millioner kroner til leselystprosjekt
Kulturdepartementet deler ut 1,2 millioner kroner til leselystprosjekt

Som en følge av leselyststrategien lagt frem av regjeringen tidligere i år tildeler Kulturdepartementet nå 1,2 millioner til 14 leselystprosjekt. Listen over tiltak som støttes omfattes av små og store leselystsatsinger fra hele landet.

Stemmerett
Stemmerett

I 2013 feirer vi at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett ved stortingsvalg. Norge var blant de første landene i verden som innførte allmenn stemmerett for både kvinner og menn.

Bokbåten Epos på jubileumsferd
Bokbåten Epos på jubileumsferd

I 50 år har bokbåten Epos gitt folk langs vestlandskysten litteratur og levende kultur. I går, torsdag, gikk startskuddet for jubileumsferden med feiring i Ålesund. I dag legger Epost fra kai, fullastet med bøker, teater og oppblåsbare planeter!

Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike
Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike

Stumfilmmusikere finnes fremdeles. Den britiske pianisten Stephen Horne regnes som en av verdens beste. Nå har han laget musikk til de nyrestaurerte stumfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspedition til første vinterkvarter (Reidar Lund, 1923) og Maud over Polhavet fra 1926 (Odd Dahl, 1926).

Filmene er restaurert av Nasjonalbiblioteket og kommer på DVD i løpet av året.  

samlingen nettsidene