Nyheter
Ord vi lika!
Ord vi lika!

– Yes! Jeg er først! Jubelen sto i taket blant guttene på niende trinn ved Steigenskolen da nasjonalbibliotekaren åpnet bokpakken som var førstepremien i konkurransen «Språk i ditt liv».  Øverst i pakken lå «Jeg er Zlatan».

Popkult Drammen
Popkult Drammen

Drammensbiblioteket presenterer i disse dager en reklamefilm for konseptet Popkult, avdelingen for ungdom og unge voksne. Filmen er laget med støtte fra Nasjonalbiblioteket og skal vises på kino i Drammen i en kortversjon. 

20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett
20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett

I går, tirsdag, deltok finansminister Sigbjørn Johnsen  i en pressekonferanse på Det Norske Teatret hvor han redegjorde for regjeringens bevilgning av 20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett. 15 millioner til innhold i nytt Prøysenhus og 5 millioner til arrangement i regi av Prøysen 2014. Nasjonalbiblioteket er representert i hovedkomiteen for Prøysen 2014.

I skyggen av stormaktenes ideologi
I skyggen av stormaktenes ideologi

Olaf Broch spilte en vesentlig rolle for samarbeidet mellom Russland og Norge i mellomkrigstiden. I Nasjonalbiblioteket kan du se brevsamlingen etter den norske professoren. I utstillingen «Propaganda! Russiske og norske plakater (1920–1939)», som står frem til 25. mai, kan du også se hvilken innflytelse russisk plakatkunst hadde i Norge i samme periode.

Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett
Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett

Kulturdepartementet bevilger i revidert nasjonalbudsjett  2,1 millioner kroner til bibliotek og inkludering. Midlene bevilges til Nasjonalbiblioteket som vil lyse dem ut til bruk i bibliotekene. Det blir også satt av 1,2 millioner til leselyststrategi. Det er Kulturdepartementet som forvalter midlene, som vil bli lyst ut i løpet av kort tid.

Postkort fra Aalesund efter Branden
Postkort fra Aalesund efter Branden

Bybrannen som la Ålesund i ruiner natt til lørdag den 23. januar  1904 er kanskje den største brannkatastrofe som har herjet en norsk by – i alle fall den mest kjente.

[tab] take-away bibliotek
[tab] take-away bibliotek

Romslig, modig og sunn er kjerneverdier som Sandnes kommune jobber etter når det gjelder drift og verdiskapning. Kommunen er IA-bedrift. Sandnes bibliotek ønsket ut fra dette å tilby en meny bestående av «litterære retter» som profesjonell litteraturformidling, presentasjon av bibliotekets øvrige tilbud og bokpakker for utlån til ansatte i utvalgte kommunale virksomheter.

Språkkonkurransen til Nasjonalbiblioteket: Vinnarane er kåra!
Språkkonkurransen til Nasjonalbiblioteket: Vinnarane er kåra!

Ein jury med fagpersonar innanfor språk og opplæring har no kåra vinnarane av Nasjonalbiblioteket sin språkkonkurranse for barn og unge, Språk i ditt liv. Vinnarane av konkurransen vil få store bokpakkar i premie, og vinnarbidraga blir ein del av språkutstillinga i Nasjonalbiblioteket i haust

Forslag til ny biblioteklov
Forslag til ny biblioteklov

Regjeringen la fredag 26. april fram forslag til endringer i lov om folkebibliotek. Endringene ble varslet iStortingsmeldingen om bibliotek som Stortinget behandlet i 2009. I endringsforslaget understrekes det tydeligere at folkebibliotekene skal være en arena og møteplass for formidling, offentlig samtale og debatt.

Forslag til ny biblioteklov i Sverige
Forslag til ny biblioteklov i Sverige

Den svenske regjeringen overleverte mandag 23. april en proposisjon til riksdagen i Sverige med forslag til en ny biblioteklov. Forslaget innebærer blant annet at også e-bøker skal være kostnadsfrie for låntakerne. Barn og unge skal prioriteres av folkebibliotekene. Dessuten forsterkes bibliotekenes samfunnsoppdrag. Dette kommer frem i en pressemelding fra den svenske regjeringen.

samlingen nettsidene