Nyheter
20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett
20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett

I går, tirsdag, deltok finansminister Sigbjørn Johnsen  i en pressekonferanse på Det Norske Teatret hvor han redegjorde for regjeringens bevilgning av 20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett. 15 millioner til innhold i nytt Prøysenhus og 5 millioner til arrangement i regi av Prøysen 2014. Nasjonalbiblioteket er representert i hovedkomiteen for Prøysen 2014.

I skyggen av stormaktenes ideologi
I skyggen av stormaktenes ideologi

Olaf Broch spilte en vesentlig rolle for samarbeidet mellom Russland og Norge i mellomkrigstiden. I Nasjonalbiblioteket kan du se brevsamlingen etter den norske professoren. I utstillingen «Propaganda! Russiske og norske plakater (1920–1939)», som står frem til 25. mai, kan du også se hvilken innflytelse russisk plakatkunst hadde i Norge i samme periode.

Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett
Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett

Kulturdepartementet bevilger i revidert nasjonalbudsjett  2,1 millioner kroner til bibliotek og inkludering. Midlene bevilges til Nasjonalbiblioteket som vil lyse dem ut til bruk i bibliotekene. Det blir også satt av 1,2 millioner til leselyststrategi. Det er Kulturdepartementet som forvalter midlene, som vil bli lyst ut i løpet av kort tid.

Postkort fra Aalesund efter Branden
Postkort fra Aalesund efter Branden

Bybrannen som la Ålesund i ruiner natt til lørdag den 23. januar  1904 er kanskje den største brannkatastrofe som har herjet en norsk by – i alle fall den mest kjente.

[tab] take-away bibliotek
[tab] take-away bibliotek

Romslig, modig og sunn er kjerneverdier som Sandnes kommune jobber etter når det gjelder drift og verdiskapning. Kommunen er IA-bedrift. Sandnes bibliotek ønsket ut fra dette å tilby en meny bestående av «litterære retter» som profesjonell litteraturformidling, presentasjon av bibliotekets øvrige tilbud og bokpakker for utlån til ansatte i utvalgte kommunale virksomheter.

Språkkonkurransen til Nasjonalbiblioteket: Vinnarane er kåra!
Språkkonkurransen til Nasjonalbiblioteket: Vinnarane er kåra!

Ein jury med fagpersonar innanfor språk og opplæring har no kåra vinnarane av Nasjonalbiblioteket sin språkkonkurranse for barn og unge, Språk i ditt liv. Vinnarane av konkurransen vil få store bokpakkar i premie, og vinnarbidraga blir ein del av språkutstillinga i Nasjonalbiblioteket i haust

Forslag til ny biblioteklov
Forslag til ny biblioteklov

Regjeringen la fredag 26. april fram forslag til endringer i lov om folkebibliotek. Endringene ble varslet iStortingsmeldingen om bibliotek som Stortinget behandlet i 2009. I endringsforslaget understrekes det tydeligere at folkebibliotekene skal være en arena og møteplass for formidling, offentlig samtale og debatt.

Forslag til ny biblioteklov i Sverige
Forslag til ny biblioteklov i Sverige

Den svenske regjeringen overleverte mandag 23. april en proposisjon til riksdagen i Sverige med forslag til en ny biblioteklov. Forslaget innebærer blant annet at også e-bøker skal være kostnadsfrie for låntakerne. Barn og unge skal prioriteres av folkebibliotekene. Dessuten forsterkes bibliotekenes samfunnsoppdrag. Dette kommer frem i en pressemelding fra den svenske regjeringen.

Visning av Hamsuns "Pan" i Cinemateket
Visning av Hamsuns "Pan" i Cinemateket

Søndag 28. april kl. 18.30 viser Cinemateket en nyrestaurert kopi av Harald Schwenzens filmatisering av Hamsuns "Pan" fra 1924. Filmen introduseres av filmarkivar Bent Kvalvik fra Nasjonalbiblioteket.

Verdens bokdag 2013
Verdens bokdag 2013

Verdens bokdag er utpekt av UNESCO til en verdensomspennende feiring av bøker og lesing, og feires i mer enn hundre land. Bokdagen er en markering av bokens rolle i samfunnet, boken som uttrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon. Folkebibliotek rundt om i landet markerer verdens bokdag med ulike arrangementer.

samlingen nettsidene