Nyheter
Nytt NB21
Nytt NB21

Sommerens utgave av NB21 oppsummerer tiårsperioden som har gått siden Nasjonalbiblioteket vedtok strategiplanen som sier at institusjonen skal være kjernen i et norsk digitalt bibliotek. I tillegg til artikler relatert direkte til Nasjonalbibliotekets samling kan du også lese et intervju med den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen, kulturminister Thorild Widvey og komponisten Cecilie Ore.

Ny nettportal: Statsmaktene
Ny nettportal: Statsmaktene

I samband med grunnlovsjubileet lanserer Nasjonalbiblioteket ein eigen inngang til digitalt materiale knytta til Stortinget, regjeringa og domstolane. Portalen vil gjere materialet lettare tilgjengeleg både for forskarar og den interesserte ålmenta.

Joachim Nielsen 50 år
Joachim Nielsen 50 år

Joachim Nielsen stod for et av de tydeligste kunstnerskapene i norsk rockehistorie. 8. september 2014 ville han fylt 50 år. I anledning dagen inviterer Nasjonalbiblioteket til utstillingsåpning og seminaret Hvis jeg var deg om Nielsens unike låter og tekstunivers. Plateselskapet JEPS slipper jubileumsboksen STOPP! (siste skive fra graven) og arrangerer konsert med Valentinerne og Valentourettes på Rockefeller om kvelden.

7. juni fyller Kjartan Fløgstad 70 år
7. juni fyller Kjartan Fløgstad 70 år

14. mai i år tjuvstarta Nasjonalbiblioteket feiringa av Kjartan Fløgstad sin 70-årsdag med seminaret Ut i verda. Fløgstad 70 år.  No kan du sjå og høyra opptaka frå seminaret.

Samarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen styrkes
Samarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen styrkes

Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen har et felles ønske om å skape stabile rammer for formidling av norsk filmhistorie, og har inngått en treårig samarbeidsavtale om filmhistoriske program under festivalen. Årets samarbeidsprosjekt er Kvinnefortellinger – novellefilm av kvinnelige regissører 1967–1983.

Tromsøhistorie på nett
Tromsøhistorie på nett

Bli med på en byhistorisk vandring i Tromsø med mobilen. Tromsø bibliotek og byarkivs lokalhistoriske samling har laget et byhistorisk kart over Tromsø hvor du kan klikke deg fra hus til hus etter hvert som du rusler rundt i byen.

Norske 3D-filmer fra 1953 på Cinemateket
Norske 3D-filmer fra 1953 på Cinemateket

Tirsdag, 27. mai kl. 18.00 intervjuer Morten Skallerud sjefsfotograf Gunnar F. Syvertsen om hans pionerarbeide med norsk 3D-film i Tancred kino i Filmens hus, Dronningens gate 16. Morten Skallerud har utført restaureringen av filmene for Nasjonalbiblioteket. Alle 3D-filmene av Syvertsen vises denne kvelden. Det vil også vises Filmavis i 2D og 3D, fra de hektiske ukene våren 1953, da 3D-film kom til Norge.

Håndtegnede veikart
Håndtegnede veikart

Fredag 23. mai blir over 100 håndtegnede veikart fra begynnelsen av 1800-tallet overført fra Universitetsbiblioteket i Oslo til Nasjonalbiblioteket. I forbindelse med at kartene nå kommer til Nasjonalbiblioteket har Universitetsbiblioteket og Nasjonalbiblioteket laget en utstilling om disse veikartene og deres plass i norsk kartleggingshistorie.  Utstillingen er på Galleri Sverdrup i Georg Sverdrups hus på Universitetet og står frem til 14. juni.

Ny nasjonalbibliotekar
Ny nasjonalbibliotekar

Aslak Sira Myhre ble utnevnt til nasjonalbibliotekaren i statsråd i dag 23.05.

Forventningens tid: Musikken rundt 1814
Forventningens tid: Musikken rundt 1814

Hva foregikk i musikklivet rundt 1814? Fantes det noen norske komponister? Hva komponerte og spilte de? Mange musikkmanuskripter og også bøker og avisoppslag som omtaler musikklivet fra årene rundt 1814 er tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets digitale bibliotek.

Samlingen Nettsidene