Nyheter
En sommerdag på Helgeland
En sommerdag på Helgeland

Nasjonalbiblioteket har satt i gang en nasjonal redningsaksjon for å samle inn, bevare og tilgjengeliggjøre Widerøes flyfotoarkiv. Fotografiene er en viktig kulturhistorisk kilde som viser landskap, bosettingsmønster og næringsliv over hele landet på 50- og 60-tallet. Teksten "En sommerdag på Helgeland" er hentet fra siste nummer av Nasjonalbibliotekets magasin, NB21, hvor Widerøe-prosjektet blir presentert.

Sommerradio på 30-tallet
Sommerradio på 30-tallet

På nb.no har du tilgang til mer enn 2700 radioprogram fra årene 1933-1945. Vi har plukket ut smakebiter fra NRK-arkivet som viser at begrepet sommerradio nok var gjeldende også på 30-tallet.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad
Nytt nummer av SLQ: Collections in the digital era

Sommerutgaven av Scandinavian Library Quarterly har som hovedtema samlinger i en digital tidsalder.  Det handler om e-bøker, digital formidling og nye søkemuligheter i digitalt tekstmateriale.  Fra Norge presenteres "Aktive hyller" og "n-gram"-søk.

Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT
Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT

Biblioteklederkonferansen 2014 finner sted på Scandic Hotel Asker 22.-23.oktober. Med VENDEPUNKT som overordnede tema ønsker vi å vise til hvilke retninger som vil seg gjøre gjeldende både når det gjelder bibliotekutvikling, kultur- og bibliotekpolitikk og ulike lederskift framover.

Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter
Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter

29. juni 1914 stod den dramatiske overskriften "Østerrikes tronfølger og hans gemalinde myrdet" på førstesiden i Utstillingsavisen for Jubileumsutstillingen i Kristiania. Skuddene i Sarajevo utløste en krise som førte til utbruddet av første verdenskrig, og den spente situasjonen i Europa ble raskt fanget opp av norske aviser.

Stambøker fra 1814-tiden
Stambøker fra 1814-tiden

I sommer viser vi frem blomstermotiver i monteren på Spesiallesesalen. Blomstertegningene er fra stambøker som har tilhørt kvinner i tiden rundt 1814.

Foto: Nina Fossli Eliasson
Festivalbibliotek på Eidsvoll

I 2014 markeres den norske Grunnloven sitt 200-årsjubileum. Samtidig er det 185 år siden Eidsvoll bibliotek ble etablert i form av Henrik Wergelands almuesamling. I år markerer også Fylkesbibliotekets bibliotekbusser sine 50 år på veiene i Akershus fylke. Dette feires gjennom prosjektet Festivalbibliotek Eidsvoll 1814 : 2014.

Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket
Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket

Tirsdag 17. juni lanserte Nasjonalbiblioteket «Rosekolla – vokal folkemusikk fra seterlivet», en ny CD med feltopptak av lokk og laling utgitt av tidligere Norsk Folkemusikksamling, som nå er en del av Nasjonalbiblioteket.

Historisk tilbakeblikk under Kortfilmfestivalen
Historisk tilbakeblikk under Kortfilmfestivalen

Fredag 13. juni gikk spesialprogrammet Kvinnefortellinger – novellefilm av kvinnelige regissører 1967–1983 av stabelen under den 37. Kortfilmfestivalen i Grimstad. Fire nyrestaurerte norske novellefilmer ble vist under arrangementet, som var det første i rekken av filmhistoriske program Kortfilmfestivalen og Nasjonalbiblioteket vil samarbeide om i årene fremover.

Ut og fly med Prøysen
Ut og fly med Prøysen

Som en del av Nasjonalbibliotekets prøysensatsing i 2014 ble store prøysenplakater montert på Gardermoen natt til 12. juni. 

Samlingen Nettsidene