Nyheter
To tusen mennesker i Alf Prøysens bursdagsselskap
To tusen mennesker i Alf Prøysens bursdagsselskap

Om lag to tusen mennesker deltok da Prøysens 100-årsdag ble feiret på Rudshøgda 23. juli.

Foto: Håvard Hole
Biblioteklandskap i endring – sluttrapport fra Hordaland fylkesbibliotek

Fylkesbiblioteket ønsket i samarbeid med staten og kommunane å utvikle robuste og omstillingsdyktige bibliotek i fylket som tilbyr alle innbyggjarane betre bibliotektenester. Hovedinnhaldet i det treårige prosjektet (2011-2013) har vore kompetanseheving, utvikling av modellar, infrastruktur og stimulering av kreativitet og nytenkning.

En sommerdag på Helgeland
En sommerdag på Helgeland

Nasjonalbiblioteket har satt i gang en nasjonal redningsaksjon for å samle inn, bevare og tilgjengeliggjøre Widerøes flyfotoarkiv. Fotografiene er en viktig kulturhistorisk kilde som viser landskap, bosettingsmønster og næringsliv over hele landet på 50- og 60-tallet. Teksten "En sommerdag på Helgeland" er hentet fra siste nummer av Nasjonalbibliotekets magasin, NB21, hvor Widerøe-prosjektet blir presentert.

Sommerradio på 30-tallet
Sommerradio på 30-tallet

På nb.no har du tilgang til mer enn 2700 radioprogram fra årene 1933-1945. Vi har plukket ut smakebiter fra NRK-arkivet som viser at begrepet sommerradio nok var gjeldende også på 30-tallet.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad
Nytt nummer av SLQ: Collections in the digital era

Sommerutgaven av Scandinavian Library Quarterly har som hovedtema samlinger i en digital tidsalder.  Det handler om e-bøker, digital formidling og nye søkemuligheter i digitalt tekstmateriale.  Fra Norge presenteres "Aktive hyller" og "n-gram"-søk.

Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT
Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT

Biblioteklederkonferansen 2014 finner sted på Scandic Hotel Asker 22.-23.oktober. Med VENDEPUNKT som overordnede tema ønsker vi å vise til hvilke retninger som vil seg gjøre gjeldende både når det gjelder bibliotekutvikling, kultur- og bibliotekpolitikk og ulike lederskift framover.

Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter
Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter

29. juni 1914 stod den dramatiske overskriften "Østerrikes tronfølger og hans gemalinde myrdet" på førstesiden i Utstillingsavisen for Jubileumsutstillingen i Kristiania. Skuddene i Sarajevo utløste en krise som førte til utbruddet av første verdenskrig, og den spente situasjonen i Europa ble raskt fanget opp av norske aviser.

Stambøker fra 1814-tiden
Stambøker fra 1814-tiden

I sommer viser vi frem blomstermotiver i monteren på Spesiallesesalen. Blomstertegningene er fra stambøker som har tilhørt kvinner i tiden rundt 1814.

Foto: Nina Fossli Eliasson
Festivalbibliotek på Eidsvoll

I 2014 markeres den norske Grunnloven sitt 200-årsjubileum. Samtidig er det 185 år siden Eidsvoll bibliotek ble etablert i form av Henrik Wergelands almuesamling. I år markerer også Fylkesbibliotekets bibliotekbusser sine 50 år på veiene i Akershus fylke. Dette feires gjennom prosjektet Festivalbibliotek Eidsvoll 1814 : 2014.

Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket
Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket

Tirsdag 17. juni lanserte Nasjonalbiblioteket «Rosekolla – vokal folkemusikk fra seterlivet», en ny CD med feltopptak av lokk og laling utgitt av tidligere Norsk Folkemusikksamling, som nå er en del av Nasjonalbiblioteket.

samlingen nettsidene