Nyheter
Olav Solberg, Astrid Nora Ressem, Velle Espeland og Aaste Kveset fra NRK. (Foto: Liv Kreken)
Høyr mellomalderballadar frå Nasjonalbiblioteket i NRK Radio

Slå på programmet Spillerom på NRK P2 på onsdagar mellom klokka 11.00 og 12.00 for å verte kjend med ei handfull norske mellomalderballadar. Høyr tilsette ved Nasjonalbiblioteket fortelje om ulike balladar og historiar rundt dei.

Utsnitt av plakaten til slektforskerkursene
Slektsforskning i flere av landets biblioteker

Slektsforskning er i vinden, og denne våren bidrar Nasjonalbiblioteket til kurs i flere av landets biblioteker. Bodø, Østre Toten, Stord, Stokke og Røros står for tur.

Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar
Kirsten Heiberg – diva i krig og fred. Kunst, politikk og ansvar

Nasjonalbibliotekets rikholdige materiale etter Kirsten Heiberg og den nylig utgitte Heiberg-biografien Glamour for Goebbels av Bjørn-Erik Hanssen, er utgangspunkt for seminaret «Kirsten Heiberg – diva i krig og fred», som finner sted i Nasjonalbiblioteket tirsdag 20. januar. Seminarets hovedtema er kunstneres politiske ansvar og etiske utfordringer ved å rekonstruere en livshistorie ut fra arkivmateriale.

– Arven etter Pedro får det beste hjem den kunne få
– Arven etter Pedro får det beste hjem den kunne få

Dette sa VG-redaktør og administrerende direktør Torry Pedersen under åpningen av utstillingen i anledning avisens donasjon av krigshelten og den mangeårige avistegneren Pedros arbeider til Nasjonalbiblioteket. 

Illustrasjon fra Vikingen 1894, nr. 4.
Vittighetsbladenes gullalder

I en periode på 100 år fra midten av 1800-tallet utkom det i Norge flere såkalte vittighetsblader hvor karikaturtegninger hadde en sentral posisjon. Bladet Vikingen var såpass radikalt at redaksjonen måtte møtes i hemmelighet.

Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket
Pedros avistegninger i Nasjonalbiblioteket

Pedros tegninger satte sitt karakteristiske preg på avisen VG gjennom hele 40 år. VG har nå donert Pedros avistegninger til Nasjonalbiblioteket, og fra 15. januar kan publikum få et innblikk i et halvt århundre sett med Pedros penn i utstillingen «Pedro. Fra VG til NB».

Boklansering: Sensuren i Danmark-Norge
Boklansering: Sensuren i Danmark-Norge

Historikeren Øystein Rian har i sin nye bok Sensuren i Danmark-Norge undersøkt vilkårene for offentlige ytringer i skrift og tale og hvordan myndighetenes «ordmakt» gjorde seg gjeldende på alle områder av samfunnslivet i unionstiden. 

Molde bibliotek er Årets bibliotek 2014
Molde bibliotek er Årets bibliotek 2014

Molde bibliotek er kåret til Årets bibliotek 2014. Nasjonalbiblioteket gratulerer!

– Jeg ble utrolig glad. Og stolt. Vi blir lagt merke til. Og det er jo det vi ønsker; å være synlige. Det viser også at det nytter å gjøre noe utover det hverdagslige. Det å få godord og en nominasjon er inspirerende for oss, for kommunen og stas for de andre institusjonene på Plassen. Det var modig gjort å satse på dette kulturhuset. Nå får vi igjen for det, sier Moldes biblioteksjef Evy Sisilie Bergum i en pressemelding fra Norsk Bibliotekforening.

Juleforberedelser gjennom hundre år
Juleforberedelser gjennom hundre år

Nasjonalbiblioteket viser julemateriale i minimonterne på Spesiallesesalen, med brosjyrer fra ca. 1910 til i dag.

Nytt nummer av Bibliotheca Nova: Kunnskapsorganisering
Nytt nummer av Bibliotheca Nova: Kunnskapsorganisering

Ny utgave av Bibliotheca Nova og temaet denne gangen er kunnskapsorganisering. Helt fra de første bibliotekene oppstod, har en av de sentrale aktivitetene rundt samlingene vært kunnskapsorganisering.  Aldri har behovet vært større enn nå med den store digitale informasjonsmengden som folk skal forholde seg til.

Samlingen Nettsidene