Nyheter
Karin Krog og John Surman tonesatte utstillingsåpningen 26. februar. Foto: Nikolaj Blegvad/Nasjonalbiblioteket
Satte tone til jazzhistorien

Sangeren Karin Krog og musikeren John Surman bidro til autentisk atmosfære under åpningen av utstillingen «Jazz – foto og fortellinger fra arkivet» torsdag 26. februar.  Her vises fotografier og annet materiale fra Nasjonalbibliotekets arkiv som bildelegger norsk jazzhistorie i perioden 1930–1990.

Plakat til utstillingen "Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur".
Mykle hedres med plakatutstilling

I 2015 er det 100 år siden Agnar Mykle ble født. Som en del av markeringen tilbys landets biblioteker plakatutstillingen Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur.

Karin Krog i Roger Arnhoff Studio, Oslo, 25. august 1966. Fotograf: Thore Hvass. Eier: Nasjonalbiblioteket
Norsk jazzhistorie på utstilling

– Nasjonalbibliotekets jazzsamling er en skattkiste for musikkinteresserte, sier seksjonsleder Richard Gjems. I utstillingen Jazz – foto og fortellinger fra arkivet som åpner torsdag 26. februar i Nasjonalbiblioteket, vises et utvalg av de rundt 12 000 fotografiene som finnes i samlingen. Her fortelles sjangerens mangfoldige historie i Norge i perioden 19301990.

Side fra boken om djevlebesettelsene i Køge. Foto: Nasjonalbiblioteket
De djevlebesattes tidsalder

– Å lese disse historiene blir litt som å se en moderne skrekkfilm, med folk som blir løftet i luften og andre beskrivelser av de som blir djevlebesatte, det er skikkelig skumle saker, forteller kulturhistoriker John Ødemark.  Denne uken inviterer Nasjonalbiblioteket, Universitetet i Bergen og Reformationshistorisk Nætverk Danmark til seminar om bokkulturen under reformasjonstiden.

Reklamebrosjyre for Norsk Hydro fra Nasjonalbibliotekets småtrykksamling.
Historisk reklame for norsk industrieventyr

Denne uken kan du i Spesiallesesalens monter på Nasjonalbiblioteket se illustrerte presentasjonsbrosjyrer og andre trykk for det norske industriselskapet Hydro. Materialet som spenner fra tidlig 1900-tall til 50- og 60-tallet, er en del av Nasjonalbibliotekets småtrykksamling. Brosjyrene er gode eksempler på dokumentasjon som bidrar til fortellingen om en viktig del av norsk industrihistorie.

Direktør Ole Aastad Bråten ved Valdres Folkemuseum og forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket med Henrik Wergelands langeleik. Foto: Marte-Kine Sandengen
Wergelands langeleik tilbake til Valdres

På bestilling frå Henrik Wergeland laga ein instrumentmakar i Valdres i si tid ein langeleik. – Det er gledeleg at Wergelands langeleik no vender tilbake til sitt opphavlege dalføre, seier forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland når Nasjonalbiblioteket no har donert instrumentet til Valdres Folkemuseum.

Skuespilleren Arne Lie. Foto: Nasjonalbiblioteket
Folketomme gater med radiohelten Cox

Krimhørespillet God aften, mitt navn er Cox tømte for 60 år siden norske kinoer, gater og restauranter for folk, til det som i dag står igjen som en av Radioteatrets største lyttersuksesser.

Utlysning av tilskudd til nettbaserte leksikon

Nasjonalbiblioteket lyser ut tilskudd til nettbasert leksikon. Kriteriene for ordningen er fastsatt av Kulturdepartementet.

Den katolske kirken i Hammerfest i brann (1944). Foto: Nasjonalbiblioteket
Hammerfest i flammer

11. februar for 70 år siden vendte stillheten tilbake til Hammerfest. Dagen før avsluttet Hitlers styrker, ved å sprenge dampskips- og turistkaia, sin velregisserte og flere måneder lange krigsaksjon for utslettelse av byen. Tilbake satt et folk preget av sorg over det som var tapt, men med en vilje til å bygge det opp igjen.

Foto: Nasjonalbiblioteket
Fra turistbilder til Jamie Oliver-meny

Et hendig lite apparat ved navn View-Master kom i 1939 på markedet i USA for å vise bilder med 3D-effekt. I starten ble det benyttet til turistbilder, mens det på 50-tallet gjorde sitt inntog på leketøysmarkedet. I vår tid har det fått et nytt bruksområde når det benyttes til å vise en barnemeny utviklet av den britiske kokken Jamie Oliver. Smakebiter av denne historie kan du nå se i Spesiallesesalens monter på Nasjonalbiblioteket.

samlingen nettsidene