Nyheter
Direktør Ole Aastad Bråten ved Valdres Folkemuseum og forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket med Henrik Wergelands langeleik. Foto: Marte-Kine Sandengen
Wergelands langeleik tilbake til Valdres

På bestilling frå Henrik Wergeland laga ein instrumentmakar i Valdres i si tid ein langeleik. – Det er gledeleg at Wergelands langeleik no vender tilbake til sitt opphavlege dalføre, seier forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland når Nasjonalbiblioteket no har donert instrumentet til Valdres Folkemuseum.

Skuespilleren Arne Lie. Foto: Nasjonalbiblioteket
Folketomme gater med radiohelten Cox

Krimhørespillet God aften, mitt navn er Cox tømte for 60 år siden norske kinoer, gater og restauranter for folk, til det som i dag står igjen som en av Radioteatrets største lyttersuksesser.

Utlysning av tilskudd til nettbaserte leksikon

Nasjonalbiblioteket lyser ut tilskudd til nettbasert leksikon. Kriteriene for ordningen er fastsatt av Kulturdepartementet.

Den katolske kirken i Hammerfest i brann (1944). Foto: Nasjonalbiblioteket
Hammerfest i flammer

11. februar for 70 år siden vendte stillheten tilbake til Hammerfest. Dagen før avsluttet Hitlers styrker, ved å sprenge dampskips- og turistkaia, sin velregisserte og flere måneder lange krigsaksjon for utslettelse av byen. Tilbake satt et folk preget av sorg over det som var tapt, men med en vilje til å bygge det opp igjen.

Foto: Nasjonalbiblioteket
Fra turistbilder til Jamie Oliver-meny

Et hendig lite apparat ved navn View-Master kom i 1939 på markedet i USA for å vise bilder med 3D-effekt. I starten ble det benyttet til turistbilder, mens det på 50-tallet gjorde sitt inntog på leketøysmarkedet. I vår tid har det fått et nytt bruksområde når det benyttes til å vise en barnemeny utviklet av den britiske kokken Jamie Oliver. Smakebiter av denne historie kan du nå se i Spesiallesesalens monter på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Kjetil Iversen
Samisk bibliografi i ny utgåve

Den nye utgåva av Samisk bibliografi lanseres av Nasjonalbiblioteket på Samefolkets dag 6. februar. I bibliografien kan du lett finne fram til det meste som er utgitt i Noreg på samisk og om samiske tilhøve sidan 1945. Bøker, tidsskrift, teikneseriar og musikk er noko av det du kan søkje opp.

Amundsen og andre polfarere på YouTube
Amundsen og andre polfarere på YouTube

Heltemot, iskulde, snø og særegen natur er ingredienser i filmer fra polområdet. En spilleliste på nettstedet YouTube gir deg nå tilgang til åtte norske stumfilmer med materiale fra Arktis og Antarktis i perioden 1910 til 1928. Inkludert her er to utgaver av Roald Amundsens sydpolferd.

Foto: Deichmanske bibliotek
Sakprosa raskere til bibliotekene

Kulturrådet har gjort endringer i innkjøpsordningen for sakprosa for voksne. Endringene medfører blant annet at bøkene kommer raskere til bibliotekene og at e-bøker inkluderes. Det vil også bli tydeligere hva slags bøker ordningen omfatter.

Henki Kolstad. Foto: Nasjonalbiblioteket.
Skuespilleren Henki Kolstads 100-årsdag feires

Den folkekjære skuespilleren Henki Kolstads 100-årsdag feires 3. februar med seminar og utstilling i Nasjonalbiblioteket. Skuespillerkollega Toralv Maurstad og professor Thoralf Berg er blant dem som bidrar med fortellinger og foredrag om Kolstads karriere. 

Foto: Anders Beer Wilse, 1910. Digital kopi av glassnegativ 16X21 cm. Eier: Norsk Folkemuseum.
En fot i båten og en på jorda

Lofotfisket har sesong i perioden februar til og med april. I vår tid betaler tilreisende for å være med de erfarne fiskerne, med håp om å dra opp velsmakende skrei. Slik var det ikke før i tiden. Den gangen var det gammel tro og tradisjon som var med om bord når fiskerbonden la fra land.

samlingen nettsidene