Nyheter
Side fra boken om djevlebesettelsene i Køge. Foto: Nasjonalbiblioteket
De djevlebesattes tidsalder

– Å lese disse historiene blir litt som å se en moderne skrekkfilm, med folk som blir løftet i luften og andre beskrivelser av de som blir djevlebesatte, det er skikkelig skumle saker, forteller kulturhistoriker John Ødemark.  Denne uken inviterer Nasjonalbiblioteket, Universitetet i Bergen og Reformationshistorisk Nætverk Danmark til seminar om bokkulturen under reformasjonstiden.

Reklamebrosjyre for Norsk Hydro fra Nasjonalbibliotekets småtrykksamling.
Historisk reklame for norsk industrieventyr

Denne uken kan du i Spesiallesesalens monter på Nasjonalbiblioteket se illustrerte presentasjonsbrosjyrer og andre trykk for det norske industriselskapet Hydro. Materialet som spenner fra tidlig 1900-tall til 50- og 60-tallet, er en del av Nasjonalbibliotekets småtrykksamling. Brosjyrene er gode eksempler på dokumentasjon som bidrar til fortellingen om en viktig del av norsk industrihistorie.

Direktør Ole Aastad Bråten ved Valdres Folkemuseum og forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket med Henrik Wergelands langeleik. Foto: Marte-Kine Sandengen
Wergelands langeleik tilbake til Valdres

På bestilling frå Henrik Wergeland laga ein instrumentmakar i Valdres i si tid ein langeleik. – Det er gledeleg at Wergelands langeleik no vender tilbake til sitt opphavlege dalføre, seier forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland når Nasjonalbiblioteket no har donert instrumentet til Valdres Folkemuseum.

Skuespilleren Arne Lie. Foto: Nasjonalbiblioteket
Folketomme gater med radiohelten Cox

Krimhørespillet God aften, mitt navn er Cox tømte for 60 år siden norske kinoer, gater og restauranter for folk, til det som i dag står igjen som en av Radioteatrets største lyttersuksesser.

Utlysning av tilskudd til nettbaserte leksikon

Nasjonalbiblioteket lyser ut tilskudd til nettbasert leksikon. Kriteriene for ordningen er fastsatt av Kulturdepartementet.

Den katolske kirken i Hammerfest i brann (1944). Foto: Nasjonalbiblioteket
Hammerfest i flammer

11. februar for 70 år siden vendte stillheten tilbake til Hammerfest. Dagen før avsluttet Hitlers styrker, ved å sprenge dampskips- og turistkaia, sin velregisserte og flere måneder lange krigsaksjon for utslettelse av byen. Tilbake satt et folk preget av sorg over det som var tapt, men med en vilje til å bygge det opp igjen.

Foto: Nasjonalbiblioteket
Fra turistbilder til Jamie Oliver-meny

Et hendig lite apparat ved navn View-Master kom i 1939 på markedet i USA for å vise bilder med 3D-effekt. I starten ble det benyttet til turistbilder, mens det på 50-tallet gjorde sitt inntog på leketøysmarkedet. I vår tid har det fått et nytt bruksområde når det benyttes til å vise en barnemeny utviklet av den britiske kokken Jamie Oliver. Smakebiter av denne historie kan du nå se i Spesiallesesalens monter på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Kjetil Iversen
Samisk bibliografi i ny utgåve

Den nye utgåva av Samisk bibliografi lanseres av Nasjonalbiblioteket på Samefolkets dag 6. februar. I bibliografien kan du lett finne fram til det meste som er utgitt i Noreg på samisk og om samiske tilhøve sidan 1945. Bøker, tidsskrift, teikneseriar og musikk er noko av det du kan søkje opp.

Amundsen og andre polfarere på YouTube
Amundsen og andre polfarere på YouTube

Heltemot, iskulde, snø og særegen natur er ingredienser i filmer fra polområdet. En spilleliste på nettstedet YouTube gir deg nå tilgang til åtte norske stumfilmer med materiale fra Arktis og Antarktis i perioden 1910 til 1928. Inkludert her er to utgaver av Roald Amundsens sydpolferd.

Foto: Deichmanske bibliotek
Sakprosa raskere til bibliotekene

Kulturrådet har gjort endringer i innkjøpsordningen for sakprosa for voksne. Endringene medfører blant annet at bøkene kommer raskere til bibliotekene og at e-bøker inkluderes. Det vil også bli tydeligere hva slags bøker ordningen omfatter.

samlingen nettsidene