Nyheter
Anne Kristin Lande er tildelt Kari Skjønsberg-prisen
Kari Skjønsberg-prisen til Anne Kristin Lande

Forskningsbibliotekar i Nasjonalbiblioteket Anne Kristin Lande ble fredag 6. mars tildelt Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur for sitt mangeårige arbeid med tilrettelegging for og formidling av forskning rundt barne- og ungdomslitteratur.

Kravet som stilles til kvinners utseende er det samme i de to bøkene fra 1961 og 2008. Foto: Evy Andersen
Kravet om skjønnhet

– Smink deg. Slank deg. Vær tiltrekkende. I media er kvinnen et prosjekt som må forbedres. Det er ikke så annerledes enn hva det var for femti år siden, sier journalist Rie Bistrup (83) som skrev skjønnhetsbok i 1961. 8. mars i år er det 100 år siden de første kvinnene i Norge markerte kampen for sine rettigheter på den internasjonale kvinnedagen.

Omslagsbilde fra boken Piker, vin og sang. 50 år med jenter i norsk rock og pop.
Kvinner og sang

Arkivarane i det tidligare visearkivet, dei fleste kvinner, var ivrige bloggarar om det som fantes i arkivet, og på bloggen Visearkivaren finnes eigen tag både for kvinneviser og husmorsongar.

Filmen "Det falske spill" rekonstruerer den første norske spillefilmen "Dæmonen". Foto: Nasjonalbiblioteket
Tapt norsk spillefilm i ny drakt

Dæmonen er den pirrende tittelen på den første norske spillefilmen fra 1911. Kun filmsensurens utklippede scene fra filmen er i dag bevart. I filmen Det falske spill som nå vises i andre etasje i Nasjonalbiblioteket, rekonstruerer kunstneren Helene Sommer originalfilmen ved bruk av klipp fra filmarkivet og fabuleringer rundt det tapte.

Karin Krog og John Surman spilte under åpningen. Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket
Krog og Surman live på Nasjonalbiblioteket

Under åpningen av Nasjonalbibliotekets utstilling Jazz- foto og fortellinger fra arkivet fremførte Karin Krog og John Surman både klassikere og egenkomponert materiale. Klikk "Les mer" for å se videoklippet med låten SAS Blues

Christian Ihle Hadland ved flygelet og Isa Katharina Gericke presenterte Haydn musikalsk
Haydn på norsk

«Han var en beskjeden, stillfaren og ujålete mann, med bena plantet på jorda, gjerne oppi et par gummistøvler.» Slik ble professor i musikkvitenskap Nils Grinde (1927–2012) skildret av Unni Boretti fra Musikk-Husets Forlag under lanseringen av Grindes bok om Joseph Haydn i Nasjonalbiblioteket mandag 2. mars. 

Sølvbelagt fotogull på nettutstilling
Sølvbelagt fotogull på nettutstilling

I nettutstillingen Photography on a Silver Plate møter du mennesker og steder slik de ble fremstilt i 1800-tallets fotopionertid gjennom såkalte daguerrotypier.

Flere forfattere
Nytt blikk på krig i barne- og ungdomslitteratur

Krig i barne- og ungdomslitteratur er temaet for Kari Skjønsberg-dagane som blir arrangert i Nasjonalbiblioteket 5. og 6. mars. På konferansen vil sentrale forskarar presentere ny kunnskap på området, det blir prisutdeling og møte med forfattarane Marianne Kaurin og Helga Flatland.

Aslak Sira Myhre på Høgskolen i Oslo og Akershus
På jobb for fremtidens bibliotek

Aslak Sira Myhre har vært tydelig på at han har en klar misjon i sin rolle som direktør for Nasjonalbiblioteket. Hvor veien går videre for Nasjonalbiblioteket, var en viktig del av budskapet til om lag 20 bibliotekarstudenter som møtte Sira Myhre denne uken.

Fra innspillingen av Morderen uten ansikt (Leif Sinding, 1936) på Norsk Films atelier på Jar. Foto: Norsk Film A/S
80 års filmhistorie på Jar

 – Det å reise en norsk filmindustri, det er en landssak, sa byggekomiteens formann, overrettssakfører Georg Resch, da atelieret til Norsk Film AS ble åpnet på Jar 2. mars 1935.

samlingen nettsidene