Nyheter
Gerd Høst Heyerdahl. Fotograf ukjent/Aschehoug
Glødende formidler av tysk kultur og krigshistorie

28. mars ville språkforskeren, forfatteren og skuespilleren Gerd Høst Heyerdahl (1915–2007) fylt 100 år. Nasjonalbibliotekets samling av manuskripter og brev etter henne, gir glimt av et svært mangslungent og engasjert liv.

Professor Hans Weisethaunet. Foto: Nasjonalbiblioteket
Vil kartlegge musikkritikken

Under tittelen «Norsk musikkritikk – et nasjonalt prosjekt» inviterte Norsk musikkforskerlag i samarbeid med Nasjonalbiblioteket denne uken til fagseminar. Målet var å diskutere mulighetene for et prosjekt som skal kartlegge musikkritikkens utvikling i Norge.

Påskekort fra Nasjonalbibliotekets samling.
Gled familie og venner med en e-hilsen til påske

De norskproduserte påskekortene hadde sin storhetstid på 20-, 30- og 40-tallet, og flere av de store postkortillustratørene tegnet slike kort. Nasjonalbiblioteket har funnet fram tre flotte eksemplarer fra samlingen som du selv kan sende til noen du vil glede.

Portrett av Magdalene Thoresen. Eier: Nasjonalbiblioteket
1800-talls reise- og folkelivsskildringer som e-bok

Forfatteren Magdalene Thoresen (1819–1903) var en kjent kulturpersonlighet i sin tid. Tirsdag 24. mars ble to nye tekstkritiske utgaver av Magdalene Thoresens Billeder fra Vestkysten af Norge og Billeder fra Midnatsolens Land lansert på Nasjonalbiblioteket.

Bandet deLillos på besøk i fjellhallenes arkiver. Foto: Jan Inge Larsen / Nasjonalbiblioteket
DeLillos på skattejakt i fjellhallene

Det norske bandet deLillos var nylig på tokt i fjellhallene i Mo i Rana. Der fikk de se på verdifullt materiale knyttet til bandets utgivelser.

Varden på højeste nordlige Maradalstind. Foto: Carl Hall 1887–90. Eier: Nasjonalbiblioteket
Fjellsportpionerene hedres

Gjennom bilder og beretninger løfter Nasjonalbiblioteket fram de viktigste fjellsportpionerene fra forrige århundreskifte i seminaret Fjell og snø – lek og kultur.

Ida Berntsen. Foto: Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket til hele folket

– Jeg er stolt og glad for at disse tre har sagt ja til å være med oss og fortelle historien om Norge slik den finnes i Nasjonalbibliotekets magasiner, sier direktør Aslak Sira Myhre når Nasjonalbiblioteket nå har ansatt nye medarbeidere for å styrke formidlingsarbeidet. Tidligere forlagssjef i Cappelen Damm Ida Berntsen (bildet) blir redaktør for alle Nasjonalbibliotekets utgivelser.

Øyvind Ravna under presentasjonen av "Gjennom Sibir med Nansen". Foto: Jens Petter Kollhøj
Til Sibir i Nansens kjølvann

Øyvind Ravnas bok Gjennom Sibir med Nansen skildrer ekspedisjonen som i 2013 fulgte Fridtjof Nansens rute langs den nordlige sjøveien. Under bokpresentasjonen denne uken ble blant annet tekstmateriale og foto fra Nansens ekspedisjon presentert av Anne Melgård og Guro Tangvald, begge forskningsbibliotekarer i Nasjonalbiblioteket.

Stillbilde fra Arvid Skauges reklamefilm om sykling. Eier: Nasjonalbiblioteket
Sunn på sykkel uten hjelm

"Sykling er snarveien til sunnhet og helse!" heter det i denne ukens perle hentet fra samlingen. Reklamefilmen for sykler er signert Arvid Skauge og Sentralfilm. Denne kan vel muntre opp en 24 sekunders tid nå som våren står for døren og tohjulingen igjen skal tas ut av garasjen og skinne muntert gjennom nabolaget. 

Når natta og dagen er like lange
Når natta og dagen er like lange

Fredag 20. mars er det vårjamdøgn, da er dag og natt like lange overalt på jorda. Frå den dagen vert dagane lengre og nettane kortare på den nordlege halvkula. Denne dagen markerar ofte byrjinga på våren.

Samlingen Nettsidene