Nyheter
Vestfoldbibliotekenes logo
Prosjektet Merkevare Vestfoldbibliotekene er i havn med evaluering og sluttrapport

Merkevare Vestfoldbibliotekene var et treårig evalueringsprosjekt (2012–2014). Det var eid av Vestfold fylkesbibliotek i et bindende samarbeid mellom 13 folkebibliotek, og var forankret i en felles Bibliotekplan Vestfold 2011–2014. Prosjektet har vært støttet med kr 856 000 i utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket.

The Pussycats. Fotograf ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket
Popmusikk på radio: Ti i skuddet femti år

Torsdag 23. april er det 50 år siden den aller første sendingen av Ti i skuddet. Gjennom flere tiår lot radioprogrammet norske ungdommer rangere popmusikk i hitlister. Historien om Ti i skuddet er en fortelling om musikk og medievirkelighet – og hitlistene fra den gang er kilder til den norske smakens historie.

Jean Sibelius’ 150 årsjubileum feiret i Nasjonalbiblioteket
Jean Sibelius’ 150 årsjubileum feiret i Nasjonalbiblioteket

I år er det 150 år siden den finske komponisten Jean Sibelius (1865–1957) ble født. At Norge og Nasjonalbiblioteket også deltar i markeringen, er naturlig.

Omslagsbilde fra Arne Brustads bok Se og lær: Fotball i bilder Eier: Nasjonalbiblioteket
Mååååååååål!

Under Sommer-OL i Berlin i 1936 slo Norge selveste Tyskland og endte til slutt med seier over Polen i bronsefinalen. Arne Brustad som var ving på laget, skrev i 1948 boka Se og lær: Fotball i bilder. Her kan du hente tips om du denne våren ønsker å pusse på fotballferdighetene.

Modernisering av pliktavleveringslova
Modernisering av pliktavleveringslova

Regjeringa gjer framlegg om endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida.

Vi deler kompetanse - nytt hefte i skriftserien Bibliotheca Nova
Vi deler kompetanse - nytt hefte i skriftserien Bibliotheca Nova

Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, slår i forordet fast at bibliotekarene er kompetente kompetansesøkere og sier videre at mye av det bibliotekarene kan, vil aldri Google eller Amazon få til.

Ny prosjektleder skal utvikle bibliotekene som kulturarenaer
Ny prosjektleder i Nasjonalbiblioteket skal utvikle bibliotekene som kulturarenaer

Nasjonalbiblioteket har ansatt Monica Helvig til å lede arbeidet med å kartlegge og utvikle folkebibliotekene som møteplasser og kulturarenaer. Årlig bevilger regjeringen nær 50 millioner kroner fra tippemidlene til utviklingsprosjekter i bibliotekene. Helvig skal også delta i arbeidet med å velge ut og følge opp disse prosjektene.

Foto: Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket og Music Norway til Frankfurt

For første gang går Nasjonalbiblioteket og Music Norway sammen for å synliggjøre ny norsk kunstmusikk for et internasjonalt marked. 700 trykte noter med utvalgte verker av norske komponister stilles ut på en felles stand på Musikmesse Frankfurt, 15.–18. april.

Call for Papers til Den 11. nordiske jazzkonferansen
Call for Papers til Den 11. nordiske jazzkonferansen

Den 11. nordiske jazzkonferansen arrangeres i Oslo 22.–23. oktober i år. Aktuelle bidragsytere inviteres nå til å sende inn forslag til foredrag og presentasjoner innen 1. juni.

Portrett av Halvdan Koht i 1933. Foto: Ivan Benkow. Eier: Nasjonalbiblioteket
Syndebukken

Halvdan Koht var Norges utenriksminister i 1940. Da andre verdenskrig endte i 1945, fikk den fremtredende historikeren og politikeren en stor del av skylden for at Norge ble overrasket av tyskernes angrep 9. april.

samlingen nettsidene