bjornson-topper bjornson-topper

Hanskestriden


05.08.2010 07:00

Seksualmoral er hovedingrediensen i En Hanske fra 1883.
Bjørnson fordømte mannens rett til sex før ekteskapet.
Dette skapte strid og debatt langt utover landets grenser.


Fra Bjørnsons manuskript.
Eier: Nasjonalbiblioteket.
Klikk på bildet for forstørrelse.

I stykket er Svava Riis forlovet med Alf Christensen. Han er sønn av en kjent politiker og Norges rikeste mann. Alt er søt romantikk til Svava får vite at Alf skal ha barn med en husholderske. En slik skandale lot seg lett skjule med penger. For eksempel kunne man betale for at noen andre skulle gifte seg med den gravide kvinnen, slik at hennes oppsigelse ikke vakte oppsikt. Men, når Svava får vite dette, og at hennes far har gjort det samme med deres egen hushjelp – nekter hun å gifte seg.

 

Bjørnson skrev to avslutninger på dette stykket. I den første versjonen ligger det en mulighet for at Svava og Alf likevel gifter seg. Den andre versjonen skrev Bjørnson to år etter den første. Denne er røffere og ender med at Svava kaster en hanske i ansiktet på Alf. Den siste versjonen er mest spilt.

Bjørnson mente at menn og kvinner skulle være likestilt og ha samme strenge krav til seksualitet utenfor ekteskapet. Han fikk tilslutning fra flere hold, særlig fra dem som sto det politiske venstre nær.
Stykket, og debatten det skapte, fikk ringvirkninger over hele Skandinavia, og utløste en debatt om det som fikk betegnelsen ”hanskemoralen”. Striden førte til brudd mellom Bjørnstjerne Bjørnson og tidligere forbundsfeller som Georg Brandes og August Strindberg.


Share

Bjørnson i media