bjornson-topper bjornson-topper

Bjørnson og teatret

Geometri med kjærlighet – cirka hybris. Om en respons-i-emning til Bjørnsons Over Ævne I-ll

Bjørnsons Over Ævne-stykker skulle i utgangspunktet bare være et referansepunkt. Skuespillerne Pia Maria Roll og Marius Kolbenstvedt og litteraturviter Drude von der Fehr hadde invitert meg til å delta i en diskusjon om dramaets særstilling som både litterær genre og tekstlig forelegg for teaterarbeid. Jeg foreslo at vi tok for oss et stykke av Bjørnson.


Les mer ...

Bjørnson i Shanghai

I Kina vart Bjørnson-året 2010 opna på ein uoffisiell og uvanleg måte, da Teaterakademiet i Shanghai torsdag 4. desember 2009 hadde premiere på De Nygifte Bjørnsons ekteskapskomedie frå 1865. For ein norsk observatør som har til gode å sjå De Nygifte på scenen i forfattarens heimland, var det underleg å vera vitne til korleis stykket engasjerte eit kinesisk publikum.


Les mer ...

Teaterreformatoren.

Bjørnsons første skuespill heter "Mellom slagene", og er en middelalderhistorie med Kong Sverre i hovedrollen. Men, tittelen sier også noe om kampene som foregikk rundt teatret på den tiden.


Les mer ...

De gode gjerninger redder verden– en forestilling om Bjørnstjerne Bjørnson

I 2010 er det 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Men, hvem var han egentlig, og hva vet vi om ham? Teater Uro har gjenoppdaget mannen, og laget forestilling om oppdagelsene.


Les mer ...

Bjørnson på italienske scener 1878–2009

En mandagskveld i februar 1878 gikk teppet opp som vanlig på Teatro Manzoni i Milano. Teaterplakatene annonserte La crisi, un classico del teatro norvegio, som, hvis vi skal tro anmelderne, neppe ble en suksess.


Les mer ...

Bjørnson i media