bjornson-topper bjornson-topper

Svaret er Bjørnson


Av Ingjerd Skrede, Nasjonalbiblioteket


23.01.2013 19:43

Dersom du ikke har peiling, så svarer du bare "Bjørnstjerne Bjørnson", tipset en hjelpsom spørrekonkurransedeltager. I nitti prosent av tilfellene er "Bjørnson" rett svar. Hvem skrev romanen Synnøve Solbakken, hvem fikk Nobelprisen i litteratur i 1903, hvem har skrevet Norges nasjonalsang, En glad gutt, Ingerid Sletten, Brede seil over Nordsjø’ går, Killebukken, lammet mitt? Romaner, noveller, skuespill, dikt og sanger. Bjørnson, Bjørnson og Bjørnson.

Kanskje ikke like kjent i dag som da han i 1902 fylte 70 år, og det ble utgitt et festskrift til ære for ham. Eller, da han døde i Paris i 1910, og hjemsendelse med panserskipet Norge, og storslått begravelse ble betalt av den norske stat. Og, kanskje får du spørsmål om de fire store. Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie som tilhørte samme krets som Knut Hamsun, Amalie Skram, Aasmund Olavsson Vinje og Edvard Grieg. Folk han var venn med og uvenn med, for Bjørnson var visst ikke alltid så lett og omgås. Noe skuespillerinnen Karoline Reimers, som han giftet seg med og fikk seks barn med, fikk erfare. På tross av hans mange kvinnehistorier hoppet hun aldri fra verandaen eller noe annet sted, men ble hos ham til han døde. Og han var for kristendom, og mot kristendom, mot monarki og for monarki, for landsmål og mot landsmål, støttet husmenn og fyrstikkarbeidersker, kjempet for dømte og undertrykte i landet, og utenfor landet. Var opptatt av småfugler, insekter og størrelsen på pukken som ble brukt på veiene rund Aulestad i Gausdal hvor han bodde når han ikke bodde i Italia, eller var på reise i Frankrike, Amerika eller et annet sted. Og alt skrev han om. Bare i Nasjonalbiblioteket finnes tusenvis av brev og artikler.

Og, vi leser til øyet blir stort og vått, og gjentar ordene kanskje uten å vite at de er hans; ”Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag”, Løft ditt hode du raske gutt” og ”De gode gjerninger redder verden”.

Så, svar ”Bjørnson” dersom du ikke er helt sikker. Det er sannsynligvis rett.


Share

Bjørnson i media