bjornson-topper bjornson-topper

Forberedelser til utstilling


23.01.2013 19:41

26. april åpner den store utstillingen Bjørnstjerne Bjørnson i Nasjonalbiblioteket. De mange forberedelsene er godt i gang.

Det finnes knapt et tema Bjørnstjerne Bjørnson ikke var opptatt av. Han kastet seg ut i diskusjoner om det meste, skiftet mening og skaffet seg mange venner – og fiender. Han var en samfunnsengasjert og lidenskapelig politiker som kjempet for kvinnesaken og for menneskerettigheter. Hans syn på nasjonal identitet og Norges internasjonale orientering er fortsatt aktuelt.
”Alle” synes i dag å være enige: Bjørnstjerne Bjørnson er en sentral dikterpersonlighet. Men hvem leser hans verk og hvor blir teaterstykkene hans fremført? Hundre år etter hans død vil vi se på hva Bjørnson har å si oss i dag. Hvorfor er det verdt å lytte til ham? Og hva kan vi (gjen-)oppdage i hans litterære og dramatiske verker?
Dette skal utstillingen vi nå er i ferd med å forberede, speile.
Vi klargjør førsteutgaver, originalbrev, laurbærkransen fra Nobelprisen, hans dødsmaske og en rekke filmatiseringer av hans verk. Og, intervjuer mennesker som forteller om sitt møte med Bjørnson: en norsk-pakistansk jente som fascineres av Synnøve Solbakken, en skuespiller som skriver sanger til Bjørnsons dikt, en teaterdirektør som mener at hans dramaer fortsatt er aktuelle, en slovak som er takknemlig for den støtten Bjørnson ga hans forfedre som ble undertrykt av ungarerne i Østerrike-Ungarn…
Du vil møte en Bjørnson som snakker til deg og som engasjerer mer enn du kanskje hadde trodd.

Digital versjon og vandreutstilling
Nasjonalbiblioteket lager en digital versjon av utstillingen som legges ut her på www.bjørnstjerne.no .
I tillegg kan eksterne institusjoner få en annen versjon av utstillingen, bestående av en digital del og plakater.

Nasjonalbibliotekets arrangementskalender.


Share

Bjørnson i media